У Великій Британії обговорять законопроєкт про евтаназію: подробиці

Політика, Світ

У Великій Британії палата громад обговорить законопроєкт про евтаназію. Обговорення планують провести вперше за майже десять років після того, як попередні судові оскарження щодо зміни законодавчої повної заборони зазнали невдач.

Про це повідомляє Euronews.

Політик-лейбористка Кім Ледбітер представить новий законопроєкт, який надасть невиліковно хворим людям в Англії та Уельсі можливість дозволити лікарям допомагти їм померти, сьогодні, 16 жовтня. Деталі документа будуть оприлюднені лише пізніше протягом місяця перед голосуванням у парламенті.

Прем’єр-міністр Кір Стармер вже пообіцяв, що законодавці матимуть “вільне голосування”, тобто вони не будуть зобов’язані голосувати за партійною ознакою. Сам він підтримав законопроєкт про допоміжну смерть у 2015 році, заявивши, що “є підстави для зміни закону”.

“Абсолютно не йдеться про те, щоб люди з обмеженими можливостями чи психічно хворі, які не є смертельно хворими, зазнаватимуть тиску, щоб накласти на себе руки”, ‒ сказала Лідбітер.Вона додала, що “важливо, щоб ми прийняли правильне законодавство з необхідним захистом і гарантіями”.

Законопроєкт Ледбітер, ймовірно, буде схожий на законопроєкт про допомогу при смерті, внесений до Палати лордів на початку цього року. Документ просувається повільно.

Новий законопроєкт обмежує допомогу при смерті дорослими, яким залишилося жити шість або менше місяців, та вимагає, зокрема, дозволу Високого суду після отримання декларації, підписаної двома лікарями.

Палата лордів вивчає та вносить зміни до законодавства, прийнятого Палатою громад, і хоча законопроєкти можуть виходити з Палати лордів, вони рідко стають законами.

Раніше у Словенії відбувся референдум про легалізацію евтаназії, вирощування канабісу та запровадження преференційного голосування на загальнонаціональних виборах. Референдум проходитиме одночасно з виборами депутатів Європейського парламенту.

У Національній асамблеї, нижній палаті парламенту Франції, почали розгляд законопроєкту про асистовану евтаназію, цей процес може тривати більше року.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини

Залишити відповідь