У яких випадках ветерани можуть не оформлювати автоцивілку на своє авто

Життя
У яких випадках ветерани можуть не оформлювати автоцивілку на своє авто

За загальним правилом, власники автомобілів зобов’язані оформляти поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, так звану автоцивілку. Однак для ветеранів передбачено виняток. За яких умов учасники бойових дій можуть скористатися пільгою – у розʼясненні юристів Українського ветеранського фонду.

У Законі України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (стаття 13) зазначено, що від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України звільняються:

учасники бойових дій;

постраждалі учасники Революції Гідності;

особи з інвалідністю внаслідок війни; 

особи з інвалідністю I групи, які самостійно керують авто;

осіб, що керують транспортним засобом, належним особі з інвалідністю I групи, у її присутності.

Зверніть увагу, що зазначена пільга є персоналізованою. Це означає, що обійтися без автоцивілки зазначені категорії осіб можуть лише в тому випадку, якщо особисто керують належними їм транспортними засобами. 

Якщо ж автомобілем, що належить ветерану, керуватиме особа без статусу учасника бойових дій, то вона має оформити автоцивілку. Інакше працівники патрульної поліції матимуть право виписати їй штраф, а в разі ДТП оплата збитків постраждалих буде відбуватися за рахунок такого водія.

Належними пільговим категоріям осіб транспортними засобами слід вважати авто, якими вони володіють не тільки на праві власності, а й на будь-якій іншій правовій підставі (договір підряду, оренди тощо). При цьому довіреність на керування автомобілем не є такою підставою.

Для підтвердження права на пільгу ветеранам необхідно мати при собі посвідчення учасника бойових дій та документи, що засвідчують право володіння чи користування авто.

Залишити відповідь