Удари по росії посилять: окрім дронів Україна невдовзі зможе бити ATACMS

Політика

російська ППО не справляється – рекордна кількість дронів, так званих українських «шахедів», знову атакувала тилові військові об’єкти рф. Але попри масовість нальотів цей вид зброї не може завдати таких нищівних ударів, як далекобійні ракети західного виробництва.

Тому Київ намагається дипломатично дотиснути союзників, щоб ті погодили такі удари до президентських виборів у США. І схоже, позитивні відповіді можуть бути вже найближчим часом.

Першим про таку згоду повідомив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс. А вже за кілька днів, як очікується, про дозвіл на удари далекобійними ATACMS заявить держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва. Про перспективи посилення обстрілів рф – у матеріалі.

 

Масовані удари дронами

Україна посилює атаки на російські військові об’єкти дронами власного виробництва. Так, у ніч на 10 вересня понад 140 дронів, за даними Міноборони рф, атакували дев’ять регіонів рф та Московську область. Це друга за 10 днів масована атака українських БПЛА. Перша була вночі 1 вересня, коли під ударом так само були кілька регіонів рф та Москва.За повідомленням ворожого оборонного відомства, 10 вересня найбільше безпілотників збито у Брянській області – 72 БПЛА, а також: 20 – над Московською областю; 14 – у Курській; 13 – над Тульською областю; 8 – у Бєлгородській; 7 – у Калузькій; 5 – у Воронезькій; 4 –у Липецькій; один – в Орловській області.

Мер Москви Сергій Собянін повідомив, що дрони збивали у містах Подольськ, Раменське, Люберці, Домодєдово і Коломна. Також він заявив про падіння уламків БпЛА біля аеропорту «Жуковський». Це підтвердили і кремлівські інформагентства.

У соцмережах поширили кадри з пожежею в районі «Жуковського» та інформацію про затримку рейсів в аеропортах Внуково і Домдєдово.

Аеропорт «Жуковський», що, ймовірно, був головною ціллю БпЛА,  розташований на території льотно-дослідницького інституту імені. Громова, який розробляє та випробовує військові літаки. Так само повідомляли про вибухи на території Калузької області, в районі аеродрому Шайковка та в Курській області біля Халіно.

«З Шайковки, як правило, злітають літаки Ту-22 М3 російської авіації, які здійснюють атаки на Україну за допомогою ракет Х-32 та Х-22. А також нібито було чути вибухи в районі Халіно – це аеродром в Курській області, звідти зазвичай рушають у наш бік російські дрони типу «шахед». Звісно, щодо наслідків потрібно досліджувати. Що насправді там відбулося ми дізнаємося лише згодом. Ключове полягає в тому, що наймасованіша дронова атака призвела до певного результату», – заявив Владислав Селезньов, військовий експерт, колишній прес-секретар Генштабу ЗСУ на Radio NV.

 Він зауважив, що такі атаки дають можливість досліджувати російську систему ППО, а на території Підмосков’я та Москви вона найбільш посилена та розгалужена.

«Будемо шукати можливості, щоб гарантовано продавлювати систему ППО і нищити ті об’єкти, які для нас критично важливо зруйнувати. Бо війна – це в першу чергу ресурси. Чим більше ресурсів ворог втратить під час таких масштабних дронових атак, тим буде краще для нас», – додав Селезньов.

 

Чим зараз атакують рф

Як повідомлялося, у далекобійних ударах по російських військових об’єктах та НПЗ були задіяні БпЛА українського виробництва «Бобер», «Морок» і «Лютий».

«Бобер» був вперше згаданий торік улітку після атаки на Москва-сіті. Вага бойової частини цього дрона-камікадзе не вказується, але його порівнюють з іранським Shahed-131. За даними ГУР, цей баражуючий боєприпас здатний долати відстань до 800 км.

«Бобри» були закуплені спочатку Фондом Сергія Притули, а потім в рамках «Black Box» – спільного таємного проєкту Головного управління розвідки Міноборони, Фонду «Повернись живим» та блогера Ігоря Лаченкова.

«Морок» – має дальність польоту на 800 км, розмір його бойової частини становить до 30 кг, пише Defense express. Зазначається, що реальний зовнішній вигляд «Морока» залишається таємницею, оскільки показні СБУ зображення відрізняються від вигляду дрона, який показували волонтери під час збору коштів.

«Лютий» – дрон-камікадзе літакового типу був помічений на відео ударів по російських об’єктах 10 вересня. Раніше ним палили ворожі НПЗ в далекому тилу.

Цей ударний дрон споряджається бойовою частиною вагою 50 кг. І здатний долати відстань понад 1000 км, пише Мілітарний. Також повідомлялося, що українські безпілотники «Лютий» наводяться на ціль із високою точністю завдяки «машинному зору».

 

Чи будуть удари далекобійними ракетами

До президентських виборів у США офіційний Київ намагається отримати дозвіл на удари по тилу рф західними далекобійними ракетами. І Україна вже домоглася певних зрушень у цьому питанні з боку європейських союзників. 

Так, Нідерланди знімають обмеження щодо застосування зброї з Україною – винищувачі F-16 також не мають обмежень щодо дальності. Про це заявив міністр оборони країни Рубен Брекельманс та закликав партнерів зробити такий самий крок.

«Україна має право на самооборону. І якщо країну атакують з прикордонних районів або з російських аеродромів, то вона може цілитися у військові об’єкти. Те ж саме стосується ворожих ракет – вони також можуть бути перехоплені нашою зброєю над росією», –  цитує міністра видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Наприкінці серпня Київ мав передати до Вашингтона список військових цілей в росії для запланованих атак.  Як писало видання Politico з посиланням на власні джерела, Україна використовує цей список як останню спробу переконати Вашингтон зняти обмеження щодо використання американської зброї в росії. І хоча Україна раніше надала США деякі зі своїх потенційних цілей у рф, цей список, як передбачається, буде більш індивідуальним.

У Києві тепер очікують держсекретаря США Ентоні Блінкена, який під час візиту може оголосити про дозвіл на удари вглиб рф. Про це у соцмережі X написала оглядачка агентства Axios Джуліґрейс Бруфке з посиланням на голову комітету закордонних справ Палати представників США Майкла Маккола.

«Я розмовляв з Блінкеном два дні тому, і він їде зі своїм колегою з Великобританії до Києва, щоб, по суті, сказати їм, що вони дозволять їм (завдати удару по росії за допомогою ATACMS)», – цитує вона Маккола у своєму дописі.

 США не повинні обмежувати Україну в ударах – російські аеродроми є законними цілями, переконаний екскомандувач армії США в Європі Бен Годжес.

«Перш за все, я вважаю, що це жахлива політика Сполучених Штатів – накладати обмеження на здатність України використовувати зброю, яку ми вже надали Україні, наприклад, 300-кілометрові ATACMS. Я думаю, що ця політика є результатом того, що адміністрація ще не готова взяти на себе зобовʼязання допомогти Україні перемогти. Ми не маємо чітко окресленого бачення результату з точки зору США», – заявив генерал в етері Радіо Свобода.

Як повідомляв Reuters, у квітні цього року США таємно поставили Україні ракети 300-кілометрового радіусу дії ATACMS. Вони увійшли до пакету американської допомоги на 300 млн. доларів, який президент США Джо Байден схвалив у березні.

Скільки саме ракет передали американці невідомо, але повідомлялося, що ЗСУ їх використали двічі. Вперше застосували ATACMS дальньої дії для ударів по військових летовищах у Криму 17 квітня. Вдруге зброю задіяли проти російських військ на південному сході України.

Тоді ж радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу підтвердив, що в Україну відправлено «значну кількість» ракет і сказав, що «ми надішлемо більше».

За його словами, Україна зобов’язалася використовувати зброю лише всередині України, а не в росії.

Зазначимо, вперше США передали Україні ракети ATACMS з радіусом дії 160 км. у вересні 2023 року. Як писали західні ЗМІ, цю партію ракет також надавали таємно.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь