Углава, Сакварелідзе та ще кілька посадовців вимагали $500 тис у мера Одеси Труханова за рішення у кримінальному провадженні НАБУ

Політика

Кілька посадовців НАБУ вимагали півмільйона доларів у мера Одеси Геннадія Труханова за вирішення питання в кримінальному провадженні, про це пише у своєму телеграм-каналі колишній народний депутат Ігор Мосійчук з посиланням на дані з власних джерел.

“Буквально вчора ми отримали важливий документ в якому йдеться, що звільнений 3 вересня 2024 року перший заступник директора НАБУ Гізо Углава міг вимагати 500 тис доларів США неправомірної вигоди за вирішення проблем в кримінальному провадженні, яке проводило НАБУ”, – йдеться у дописі Мосійчука.

За словами екснардепа, мовиться про Протокол допиту свідка від 10 вересня 2024 року, а самим свідком і людиною якій пропонували за $ 500 тис закрити справу являється мер Одеси Труханов Геннадій Леонідович.

Згідно протоколу допиту, який проводив прокурор другого відділу САП Станіслав Броневицький в рамках кримінального провадження від 31.05.2024 року за ч.4 ст.368 КК України, відомо наступне:“У 2017 році, перший заступник директора НАБУ Углава Гізо Трістанович проводив зустріч з Геннадієм Трухановим в приміщенні бюро. В ході розмови Углава натякнув, що в Труханова будуть проблеми, які варто завчасно вирішити. Зокрема, перший заступник директора НАБУ зазначив, що аби уникнути проблем меру Одеси слід поспілкуватись з Михаілом Саакашвілі та його людьми, якими були Адеішвілі Зураб, Сакварелідзе Давід та Іраклі (прізвище наразі невідомо).

В подальшому, на Труханова вийшов колишній народний депутат Олександр Грановський, який ініціював переговори з вище вказаними особами, що відбулись у місті Вроцлав Республіка Польща. Саме під час цієї зустрічі, за показами Труханова, й відбулась пропозиція щодо надання мером Одеси хабаря в $ 500 тис за закриття кримінального провадження в НАБУ. Згідно документу, люди які пропонували надати неправомірну вигоду – діяли від імені першого заступника директора НАБУ Гізо Углави”.

Як пише Мосійчук, після відмови Труханова надати хабар в $500 тис – за деякий час йому було оголошено про підозру у справі заводу “Краян”. Більше того, оголошував підозру особисто Гізо Углава в приміщенні НАБУ куди попередньо було викликано Труханова.  

У своєму телеграм-каналі екснардеп також опублікував копію документа – допиту свідка Труханова від 10 вересня цього року.

Також, у зв’язку із не надто розбірливим почерком прокурора – Мосійчук додав текстову, друковану версію допиту. Публікуємо текст цієї версії.

“Допит свідка Геннадія Леонідовича Труханова від 10 вересня 2024 року (текстова версія)

Чи перебували Ви у 2017 році за кордоном, зокрема у польському місті Вроцлав?

Г. Труханов: Так, я пригадую, що в 2017 році їздив у місто Вроцлав. Зустріч і сама поїздка була ініційована колишнім народним депутатом Олександром Грановським, про що розповім детально в подальшому. 

Чи відомі Вам особи на ім’я: Углава Гізо Трістанович, Сакварелідзе Давід, Лорткіпанідзе Георгі, Адеішвілі Зураб, Борухович (Грановський) Алекс (Олександр)? Якщо так, то хто саме і у яких відносинах перебуваєте?

Г. Труханов: Углава Г.Т. мені був відомий як заступник керівника НАБУ. Приблизно в 2017 році в приміщенні бюро в мене була зустріч з Углавою Г.Т. Предметом зустрічі було обговорення моїх проблем, які були у кримінальних провадженнях. Зокрема, Уграва Г.Т. вказав, що у мене будуть проблеми у провадженні щодо заволодіння аеропортом м. Одеси та запевнив мене, що жодних проблем у провадженні щодо заволодіння майном заводу “Краян” не буде, вказавши, що він читав матеріали кримінального провадження. При цьому, Углава Г.Т. зробив натяк на те, що для того аби не було проблем мені слід спілкуватись з  Саакашвілі Михаілом та його людьми, якими були Адеішвілі Зураб, Іраклі (прізвище не пам’ятаю), Сакварелідзе Давід.

Чи мали Ви у 2017 році зустріч з Д.Сакварелідзе, в ході якої останній вказав на можливість вирішення питання про закриття кримінального провадженням за 500 тисяч доларів США та повідомив, що діє від імені заступника Директора НАБУ Углави Г.Т.? Якщо так, прошу повідомити всі обставини такої зустрічі?

Г. Труханов: Дійсно, у 2017 році, я у м. Вроцлав Республіка Польща, у одному з ресторанів зустрівся з Олександром Грановським, Адеішвілі Зурабом та Іраклі (наближена до Саакашвілі людина, прізвище не пам’ятаю). Зустріч відбувалась за ініціативою Грановського. При зустрічі Зураб запитував мене про те, які у мене проблеми в провадженнях НАБУ. Я відповів, що Углава Г.Т. запевнив мене, що проблем в мене немає. Зураб вказав, що їм трьом відомо, що все ж таки проблеми є і вони можуть допомогти їх вирішити через Углаву Г.Т. При цьому, в ході розмови Зураб вказував, що проблема серйозна. Дальше вже я зробив висновок, що ці люди приїхали до мене від Углави Г.Т. і ведуть мову зі мною від його імені. На запитання Зураба я відповів, що працюватиму в правовому полі і не знаю про будь-які проблеми. На цьому дана зустріч завершилась, після чого ми почали виходити з ресторану. По ходу руху до мене підійшов Олександр Грановський і сказав, що треба дати 500 тисяч доларів. Ці кошти перепадуть для вирішення проблем з НАБУ, тобто для того щоб не було руху по справі та мені не оголосили про підозру. Я відповів, що розмовляти немає про що.

Чи мали Ви зустрічі з іншими особами, які вказували на можливість закриття кримінальної справи в НАБУ, і які повідомляли, що діють від імені Углави Г.Т.?  

Г. Труханов: Описана мною подія була єдиною коли люди від імені Углави Г.Т. висловлювали мені пропозицію щодо надання неправомірної вигоди для вирішення питання про не притягнення мене до відповідальності у справі НАБУ.

Уточніть будь-ласка деталі зустрічі з Углавою Г.Т. в приміщенні бюро у 2017 році.

Г. Труханов: Я для себе розумію, що вказана зустріч в бюро була знайомством та можливістю Углави Г.Т. продемонструвати, що він може вирішити будь-яке питання в бюро що стосувалося мене. По ходу розмови Углава Г.Т. вказав, що говорити треба з Саакашвілі і його людьми. Саме через деякий час відбулась вище згадана зустріч в Польщі, при якій мені вказали на необхідність надати 500 тис доларів, щоб не було проблем з НАБУ. Я для себе прийняв рішення нічого не давати бо не було за що. Через деякий час мені було повідомлено про підозру у справі Краяну. Саму підозру повідомив Углава Г.Т. під час нашої зустрічі в приміщенні бюро”.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь