Угорщина та Хорватія посварилися через Україну

Політика, Світ

Посла Хорватії 25 жовтня викликали до МЗС Угорщини через заяви хорватського міністра оборони Івана Анушича про позицію Будапешта щодо рф та України.

Про це повідомляє Telex.

Причиною дипломатичної суперечки стали заяви Анушича на засіданні комітету хорватського парламенту. Він розкритикував позицію президента Хорватії Зорана Мілановича, який відмовився відрядити хорватських військовослужбовців для участі у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU).

Анушич сказав, що це, не беручи участь у військових місіях НАТО, Хорватія стане схожою на Сербію та Угорщину, які публічно підтримують росію.

«Ми хочемо стати на бік Сербії, Угорщини, які зараз публічно підтримують путіна? Ми хочемо бути частиною цієї команди і того світу, чи частиною світу, до якого ми зараз належимо, західного світу, західних цінностей, західної цивілізації та західної демократії?», – запитав міністр.У відповідь глава угорського МЗС Петер Сійярто заявив, що Угорщина прагне найкращих відносин з усіма своїми сусідами, включно з Хорватією.

«Саме тому було несподівано побачити, що міністр оборони Хорватії, схоже, обрав новий вид спорту – ображати угорців…Я з усією повагою прошу хорватський уряд не втягувати нас у свої явно гарячі внутрішньополітичні суперечки з президентом», – сказав він.

Сійярто додав, що Угорщина не має жодного відношення до суперечки між хорватським урядом і главою держави.

«Вони повинні залагодити це між собою і не повинні в майбутньому ображати Угорщину під цим приводом. Я вважаю, що наші двосторонні відносини не виправдовують їхнього втягування нас у цю суперечку», – додав очільник МЗС Угорщини.

Згодом в угорському МЗС поінформували, що посла Хорватії Младена Андрліча було прийнято заступником державного секретаря з регіону.

Нагадаємо, президент Хорватії Зоран Міланович не дав свого дозволу на відправку військових Збройних сил країни для участі у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU).

Раніше хорватський парламент відхилив пропозицію про приєднання країни до місії ЄС на підтримку українських військових (EUMAM). Оскільки раніше про відмову схвалити участь у місії EUMAM заявив президент Хорватії Зоран Міланович, відомий своїми симпатіями до рф, для затвердження парламентом участі у місії потрібна була більшість у дві третини голосів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь