Україна може дозволити експорт вітчизняного озброєння для розвитку галузі БПЛА, – FT

Політика

Україна розглядає можливість зняття заборони на експорт вітчизняного озброєння. Таким чином країна може збільшити масштаби виробництва зброї, щоб відповідати можливостям росії на полі бою.

Про це пише Financial Times з посиланням на власні джерела.

Зняття заборони на експорт українського озброєння може принести українським виробникам зброї до 20 млрд доларів прибутку, і це дозволить збільшити внутрішнє виробництво для армії.

Після початку повномасштабного вторгнення рф у 2022 році Україна заборонила експорт товарів військового призначення, адже прагне забезпечити свою армію всім необхідним. Але зараз українському уряду бракує грошей для закупівлі всіх необхідних типів озброєння, зокрема дронів, та інвестицій у подальші дослідження й розробки. Дозвіл на експорт надлишкової продукції зараз широко розглядається як спосіб залучення інвесторів.

Водночас росія значно активізувала виробництво озброєння, учасники української промисловості оцінюють перевагу росії в бойових безпілотниках як від 5-10 до 1.Наприклад, гендиректор компанії «Укрспецсистем» Дмитро Хасапов розповів, що українські військові відчувають «колосальну» нестачу дронів, а його компанія не отримує достатньої кількості державних замовлень для своїх виробничих потужностей.

«Держава не має коштів, щоб їх купувати», – сказав він.

Нещодавно «Українська Бронетехніка» і чеський виробник зброї Czechoslovak Group (CSG) підписали угоду про співпрацю у виробництві 155-мм та інших боєприпасів великого калібру в Україні з наступного року.

Крім того, Україна цьогоріч почала видавати гранти на виробництво ракет. Наступного року плануються видавати гранти на порохові заводи.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь