Україна може почати експортувати біометан вже цієї осені

Політика

Україна планує розпочати експорт біометану в Європу у листопаді 2024 року. Це стане можливим після накопичення достатніх запасів у сховищах і підготовки персоналу.

Георгій Гелетуха, голова правління ГС Біоенергетична асоціація України, повідомив, що в Україні наразі функціонують 7 біометанових заводів, які повинні запуститися до кінця 2024 року.

З них два заводи виробляють зріджений біометан і не потребують підключення до газотранспортної системи (ГТС), а п’ять – підключаться до газових мереж: один – до Оператора ГТС України, і чотири – до розподільних мереж. Два з цих заводів уже мають договори на підключення до розподільних мереж і є найбільш готовими до початку роботи.

Гелетуха зазначив, що відповідно до закону, який дозволяє експорт біометану, газ спочатку потрібно місяць закачувати у газосховища. Виробники біометану повинні навчитися працювати з платформою ОГТСУ та розібратися з механізмами газового ринку для здійснення експорту.

Усього 7 біометанових заводів можуть виробляти 111 млн кубометрів біометану на рік. Найбільш готові два з них можуть виробляти 6 млн кубометрів на рік. Прогнози на 2025 рік поки що невизначені, оскільки потенційні інвестори чекають на перші результати експорту біометану.Раніше ми писали, що у Флориді заарештували громадянина росії Дениса Постового за звинуваченням у незаконному експорті мікроелектроніки, яка має військове застосування.

Також нагадаємо, що експорт російської нафти в серпні впав до найнижчого рівня за три роки через зниження попиту з боку Китаю.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь