Україна не виконала одну з вимог отримання 50 млрд євро західної допомоги

Політика

Верховна Рада має ухвалити законопроєкт, який оновлює процедури звільнення голів МДА і встановлює нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування, протягом наступних трьох місяців. Це умова отримання Україною 50 млрд євро від ЄС, перші транші з яких вже почали надходити.

Про це заявила голова комітету ВР з питань місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, повідомляє РБК-Україна з посиланням на її виступ.

Вона наголосила, що серед викликів, які стоять на порядку денному Комітету і актуальні для органів місцевого самоврядування є ухвалення законопроєкту №4298 – про запровадження нагляду та забезпечення законності рішень ОМС та функцій МДА. Документом передбачено, зокрема:

  • Запровадження системи нагляду за законністю рішень ОМС;
  • Надання головам МДА та їхнім заступникам статус державних службовців;
  • Оновлення процедури призначення та звільнення голів МДА;
  • Запровадження механізму кадрового резерву та конкурсу для кандидатів на посаду голови МДА.

За словами Шуляк, ухвалення законопроєкту є одним з 5 індикаторів у сфері регіональної політики, які Україна має виконати, щоб отримати від ЄС 50 млрд євро від ЄС за умовами програми Ukraine Facility. Документ, зауважила парламентарка, доволі непростий і щодо його окремих положень і досі ведеться багато дискусій. Більше того, немає чіткого документу, де було б вказано, яка пропозиція щодо правок врахована, а яка – ні.«Законопроєкт створили ще у 2018 році і до сьогодні навколо нього у профільній спільноті ведуться дискусії. Але потрібно розуміти, що його ухвалення до 1 кварталу 2025 року – один з 5 індикаторів, які Україна має виконати задля отримання 50 млрд євро», – пояснила Олена Шуляк.

Вона також підкреслила, що коли законопроєкт готували до другого читання, він проходив через декілька профільних засідань Комітету, але, на її думку, засідання будуть і далі, оскільки консультації щодо норм документу все ще тривають.

Крім цього, Шуляк зазначила, що Україні необхідно виконати ще один важливий індикатор – появу законодавства щодо розподілу повноважень між центральними органами влади і ОМС у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою. Але цей законопроєкт все ще не створено – парламент повинен напрацювати разом з урядом.

«Через те, що і досі немає чітких визначень щодо такого розподілу, у ОМС виникає багато проблем. Відповідно, їх наслідки відчувають на собі і мешканці громад. У нас є трохи більше року, щоб напрацювати і ухвалити цей документ – у Ukraine Facility дедлайном вказано 1 квартал 2026 року», – резюмувала нардепка.

Раніше повідомлялося, що Угорщина вирішила відкласти остаточне рішення щодо виділення Україні кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів до завершення президентських виборів у США. Крім того, Будапешт призупинив рішення про продовження санкцій ЄС проти росії.

США активно працюють над розблокуванням позики на суму $50 мільярдів для України, яка буде профінансована за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Раніше ми писали, що постачання зброї Україні наступного року перебувають під загрозою, оскільки деякі союзники мають труднощі з отриманням фінансування, а інші відмовляються збільшувати фінансування для допомоги Києву.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь