Україна перекриває нафтопровід “Дружба”, – Офіс президента

Війна

Україна перекриває нафтопровід “Дружба”, – Офіс президента

Транзит російської нафти, а також газу до Європи через Україну буде заблоковано.

Аж наприкінці третього року війни Україна припинить транзит російської нафти по “Дружбі”. Про це повідомив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв’ю Новини.Live.

Через чотири місяці нафтопровід “Дружба” зупинеться остаточно

“Окрім газу, з 1 січня 2025 року припиняє роботу і нафтопровід “Дружба”, – повідомив він. За його словами, деякі країни Європи – Словаччина, Чехія та Угорщина – отримували російську нафту через цей нафтопровід. Але за резолюцією ЄС ці країни мають диверсифікувати постачання нафти й припинити транзит через Україну.

Це стосується і газу, каже Подоляк. Чому Україна з перших днів війни не змогла заблокувати цю жилку, яка годує армію агресора? Були певні законтрактовані обсяги й з 1 січня 2025 року транзит закінчиться. Але він додав, що якщо кранам Європи буде потрібен казахський чи азербайджанський газ, то Україна готова його транспортувати.

Україна не має наміру продовжувати транзитний договір із Росією щодо газу, термін дії якого закінчується наприкінці 2024 року, у разі запиту з Європи готова обговорювати транзит газу інших постачальників через свою ГТС.

Попри окупацію українських територій та руйнування енергосистеми, Україна дотепер продовжує транспортувати російський газ і нафту до країн Європейського Союзу.

На поставки не вплинули навіть бої на Курщині, де розташована газовимірювальна станція “Суджа” – єдиний об’єкт, через який російське блакитне паливо потрапляє до української газотранспортної системи.

Причина цього – зобов’язання перед державами ЄС, які Україна взяла під час підписання п’ятирічної транзитної угоди. Уже 1 січня 2025 року термін контракту завершується.

З перших годин наступу ЗСУ в Курській області, який почався 6 серпня, у тилу Збройних Сил України опинилася газовимірювальна станція “Суджа”, розташована на кордоні України та Росії.

“Суджа” – єдиний об’єкт, через який в останні роки російський газ постачається в країни Євросоюзу. Бої поблизу станції не могли не викликати питань щодо фізичної можливості подальшого транзиту блакитного палива. Зранку 7 серпня “Оператор ГТС України” відзвітував, що транзит російського газу йде без змін. “Номінації (заявки на транзит – ЕП) підтверджені, фізичний потік газу зберігається”, – повідомили в українській компанії.

читайте також:ЗСУ закрили “котел” у Курській області: 3 тисячі росіян — в оточенні, — Bild

Як на події в Суджі відреагували ціни на газ? У перші години наступу ЗСУ в Курській області вони на кілька відсотків зросли, але згодом стабілізувалися. За тиждень до наступу блакитне паливо в ЄС коштувало 400 дол за тис куб, а через тиждень активних боїв ціна зросла до 455 дол за тис куб.

Чому Україна дотепер транзитує російський газ

Транзитний п’ятирічний контракт Київ і Москва підписали наприкінці 2019 року. Україні угода була потрібна з кількох причин. Перша – економічна: транзит дозволяв Києву отримувати мільярди доларів. Частина коштів ішла на обслуговування газотранспортної системи, решта – у державний бюджет.

Крім того, Росія в рамках тих домовленостей погодилася виплатити Україні майже 3 млрд дол боргу за рішеннями Стокгольмського арбітражу.

Друга причина – завершувалося будівництво газогону “Північний потік-2”, лишалося прокласти 30-40 км труб. Це дозволило б росіянам відмовитися від послуг української ГТС. Київ утратив би транзит, гроші і вплив на Кремль.

Третя причина, про яку не під запис говорять учасники тих перемовин, – транзит вважався ледь не єдиним важелем впливу, який міг би стримати Москву від великої війни. На жаль, вона таки почалася, але тоді розрахунок був саме на це.

24 лютого 2022 року Україна мала повне право оголосити форс-мажор і зупинити транспортування російського газу своєю територією, але цього не зробила. Основна причина – два роки тому не всі країни Євросоюзу були готові миттєво знайти інших постачальників блакитного палива. Для цього потрібен був час.

Оскільки серед цих держав були стратегічні партнери України, які надають Києву фінансову та військову допомогу, транзит газу продовжувався. Скільки від цього заробляє Росія? Щороку “Газпром” транспортує через українську ГТС 12-14 млрд куб м газу, на чому заробляє близько 5 млрд дол.

“Оператор ГТС України” отримує від транзиту 700-800 млн дол на рік. Левова частка цих коштів витрачається на транспортування – закупівлю паливного газу для компресорів та обслуговування газотранспортної системи.

Відмовившись від транзиту після 2024 року, коли закінчується угода, Україна втратить у щорічних доходах 800 млн дол, “Газпром” – 5 млрд дол.

В Укpаїні пoбудують нoву AЕС. “Енеpгоатом” пoвідомив де сaме
Поблизу містечка Орбіта на Черкащині планується зведення чотирьох нових енергоблоків за технологією AP1000.

Російська нафтобаза Зеніт (Кіровська область) спіймала українські дрони
Дрони Головного управління розвідки Міністерства оборони України уразили нафтобазу в Кіровській області РФ, повідомило джерело в українській розвідці

Українські БПЛА спалили рідкісний російський комплекс РЕБ “Сапфір” на Курщині
У РФ стверджують, що система РЕБ “Сапфір” може заглушувати всі відомі типи дронів, однак вона виявилася безсилою перед українськими БПЛА.

Залишити відповідь