Україна стала чудовим ринком для балканських виробників зброї

Політика, Світ

Під час війни в Україні виробники зброї в Західних Балканах переживають справжній бум. Виробництво зброї в цих країнах значно зросло, зокрема сербський експорт зброї збільшився в чотири рази з 2020 року, зокрема постачання боєприпасів на суму близько 800 мільйонів євро з моменту вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє The Economist.

Експорт Боснії за перші чотири місяці 2024 року майже подвоївся порівняно з аналогічним періодом минулого року, при цьому її заводи працюють цілодобово.

Обидві країни мають потужний військово-промисловий комплекс, що дозволяє їм виробляти зброю як радянського, так і натовського стандарту. Особливо цікаво, що боснійські снаряди можуть коштувати на чверть дешевше, ніж їх західні аналоги.

Незважаючи на заборони на постачання зброї в зони бойових дій, Боснія та Сербія знаходять обхідні шляхи через треті країни. Основним покупцем боснійських боєприпасів є США, які перенаправляють їх в Україну. Сербія, незважаючи на відмову запровадити санкції проти Росії, переправляє снаряди через Чехію, Туреччину та підставні компанії.Для балканських урядів виробництво зброї може бути можливістю заручитися політичною підтримкою в США та ЄС, особливо для країн, які прагнуть приєднатися до ЄС. У Сербії продаж зброї Україні також розглядається як частина делікатного балансу між Заходом і росією, а також вигідний бізнес.

Раніше ми писали, що 400 мільйонів євро з першого траншу з доходів від заморожених росактивів, який ЄС спрямував на зброю для України, спрямували на фінансування українських оборонних підприємств.

Також нагадаємо, що артилерійські снаряди, які продавали індійські виробники зброї, перенаправлялися європейськими покупцями в Україну. Нью-Делі не втручається, щоб зупинити торгівлю попри протести Москви.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь