Україна запропонувала скандинавським країнам підготувати й озброїти Північну бригаду

Політика

Якщо кожна скандинавська країна – Данія, Ісландія, Норвегія, Фінляндія та Швеція – візьметься підготувати й озброїти по одному батальйону ЗСУ, з них би вийшла нова «Північна бригада».

Як повідомляє Міноборони, із такою пропозицією виступила делегація Міністерства оборони України у ході зустрічі із держсекретарем норвезького Міністерства оборони Анн Марі Аанеруд. Заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Олександр Балануца запропонував Норвегії долучитися до проєкту «Північна бригада», в межах якого кожна країна Північної Європи має змогу підготувати та озброїти по українському батальйону.

Також під час семінару Північної оборонної промисловості заступник міністра оборони України закликав директорів з озброєнь Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції до двостороннього співробітництва та інвестицій в українську оборонну промисловість.

За словами Балануци, оборонні компанії та країни Північної Європи, долучившись до проєкту «Північна бригада», отримають можливість продемонструвати ефективність виробів північноєвропейської оборонної промисловості на реальному полі бою. «Обʼєднаємо зусилля для спільної перемоги», – закликав заступник міністра..

Українська делегація також провела зустріч з представниками компаній оборонної промисловості – NAMMO, Fjord Defence, FLIR UAS, Kongsberg, Equipnor, Norlense та Rheinmetal.Крім того, делегація Міноборони України донесла представникам Міністерства закордонних справ та Міністерства оборони Норвегії потребу збільшення допомоги від держав-партнерів.

Сторони обговорили питання євроатлантичної інтеграції України та збільшення допомоги Україні в межах програми Нансена.

За словами держсекретаря норвезького Міністерства оборони, її країна залишається відданою у своїй підтримці України. Намір уряду Норвегії розширити Програму підтримки Нансена до 2030 року та виділити додаткові 5 мільярдів норвезьких крон цього року для України свідчить про це.

«Попри всю складність ситуації на полі бою, ми віримо у перемогу України», – запевнила Аанеруд.

Нагадаємо, безпекова угода між Україною і Польщею містить домовленість про створення Українського легіону на польській території. У цей підрозділ зможуть добровільно піти громадяни України у Європі, готові стати до лав ЗСУ.

Але Польщі поки не вдалося набрати достатню кількість громадян України, щоб сформувати з них хоч бригаду Українського легіону.

⚡⚡⚡ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь