«Укренерго» має велечезний борг перед «Гарпоком»

Політика

Державна компанія «Укренерго» має 28 млрд грн заборгованості перед державним підприємством «Гарантований покупець» щодо послуг зі збільшення частки електроенергії з відновлюваних джерел.

Про це повідомив в.о. голови правління компанії Олексій Брехт під час події Energy Day 2024.

«Зараз борги «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем» складають 28 млрд грн», — зазначив Брехт.

Він уточнив, що Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг врахувала в тарифі на передачу «Укренерго» лише 12 млрд грн для сплати «Гарпоку» за послугу з відновлювальної енергетики, тоді як компанія вже на середину жовтня сплатила 20 млрд грн.

«Я думаю, що до кінця року ця цифра складе 25. Тобто вдвічі (недофінансування)», — підкреслив керівник компанії.За його словами, завдяки законодавчим змінам компанія шукає способи зменшення існуючої заборгованості та фіксує покращення розрахунків з боку «Енергоатому», що може зменшити борг.

«Розраховуємо на додаткові 15 млрд грн (від «Енергоатому»), які ми покриємо до кінця року», — розповів Брехт.

Він також підкреслив, що у 2025 році компанія планує забезпечити повний розрахунок за послуги з відновлювальної енергетики, щоб борги не накопичувалися, а зменшувалися. Як повідомлялося, західні інвестори очікують, що держава швидко вирішить боргову кризу в енергетиці, щоб прискорити будівництво нових потужностей розподіленої енергетики, зокрема відновлювальної.

Раніше ми писали, що НЕК Укренерго почала отримувати великі трансформатори у межах проєкту RePower від Світового банку.

Також нагадаємо, що за прогнозами Міжнародного валютного фонду взимку очікується дефіцит електроенергії на рівні 3−4 ГВт. Ризики його збільшення переважають, оскільки продовжуються ракетні обстріли.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь