Уперше в десятилітті: Великдень 2025 настане одночасно у всіх християн

Суспільство

Наступного року католики і православні вперше за майже 10 років відзначать Великдень разом.

У 2025 році християнський світ разом відсвяткує знаменну подію. Уперше з 2017 року католики і православні відзначать Великдень в один і той самий день. Загалом таке явище – не рідкість, але в цьому десятилітті такого ще не траплялося.

Якого числа Великдень у 2025 році

Православний і католицький Великдень 2025 року настане 20 квітня. Востаннє християни відзначали торжество разом 16 квітня 2017 року.

У наступних роках головне християнське свято відзначатиметься в такі дні:

  • у 2026 році – 5 квітня у католиків, 12 квітня у православних;
  • у 2027 році – 28 березня у католиків, 5 травня у православних;
  • у 2028 році – 16 квітня у всіх вірян.

Таким чином, Великдень 2025 року Україна відзначить разом з рештою світу. Хоча традиції святкування у нас унікальні. Головні звичаї українського Великодня – фарбування яєць, приготування здобних пасок та освячення продуктів у церкві.

Коли Великдень у 2025 році / фото ua.depositphotos.comЯк визначається дата Великодня

Суперечки про визначення дати Великодня між православними і католиками тривають понад півтори тисячі років. Для обчислення дати всі християни користуються одним правилом: Великдень настає в першу неділю після першого повного місяця, який настає після дня весняного рівнодення (21 березня).

Однак православні віряни, на відміну від католиків, для обчислення дати використовують старий (юліанський) календар. У ньому день весняного рівнодення відзначається 3 квітня. Тому православний Великдень не може настати раніше 4 квітня.

Можливо, у майбутньому православні, католики і протестанти зможуть дійти згоди і почнуть відзначати Воскресіння Христове однаково.

Залишити відповідь