Уряд Польщі пообіцяв запровадити короткий робочий тиждень

Політика, Світ

Уряд Польщі підтвердив, що до закінчення терміну своїх повноважень у 2027 році внесе поправки до Трудового кодексу з метою скорочення робочого часу. Про це пише Euractiv.

Зміни передбачають або запровадження чотириденного робочого тижня, або семигодинний робочий день.

«Буде визначено, буде найкращим варіантом скоротити середній робочий тиждень з 40 до 35 годин чи запровадити чотириденний робочий тиждень», – заявила раніше міністерка сім’ї, праці та соціальної політики Агнешка Дзєм’янович-Бонк.

За даними Євростату, поляки працюють у середньому 40,5 години на тиждень, найдовше в Євросоюзі після греків. Середній показник ЄС становить 37,5 годин, а середній світовий показник – 34,2 години.

За даними дослідження платформи ClickMeeting, у Польщі коротший робочий тиждень користується більшою популярністю, ніж семигодинний робочий день: 70% роботодавців надають перевагу чотириденному робочому тижню.1952 року в Польщі було введено п’ятиденний робочий тиждень з вихідним у суботу. Скорочення робочого тижня до чотирьох днів стало б революційною зміною, але уряд розділився в думках.

«Дослідження показують: що довше ми працюємо, то більше ми стаємо напруженими та втомленими. Ще одна година на роботі не обов’язково означає ще одну годину ефективності», – сказала Дзєм’янович-Бонк виданню Dziennik Gazeta Prawna.

На відміну від своєї колеги, міністерка державних фінансів та регіональної політики Катажина Пелчинська-Наленч скептично ставиться до ідеї скорочення робочого тижня.

«У нас демографічна криза. 15 років тому на одного пенсіонера працювало чотири людини. Зараз їх менш як три, а до 2050 року їх буде лише двоє», – сказала вона телеканалу Polsat News.

За таких обставин, вважає Пелчинська-Наленч, чотириденний робочий тиждень – «це не той напрямок, в якому нам слід рухатись».

Тим часом, уряд Домініканської Республіки заявив, що запроваджує чотириденний робочий тиждень. Співробітники отримуватимуть ту саму зарплату, але робочі години буде скорочено з 44 до 36. Новий робочий тиждень буде з понеділка по четвер.

В Іспанії збираються протягом двох років скоротити робочий тиждень з 40 годин до 37,5 годин без зменшення зарплат.

⚡️⚡️⚡️ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь