В Асоціації енергоефективних міст розповіли, з яким станом енергосистеми Україна увійде в зиму

Політика

Українські енергетики з урахуванням відновленої генерації до початку грудня зможуть підготувати до роботи  приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей. Енергосистема залишиться з очікуваним дефіцитом близько 4 ГВт, який неможливо покрити повністю імпортом.

Про це заявив виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослав Павлюк під час дискусії “Зберігаючи світло: битва за українську електромережу”, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Це (дефіцит генерації) загалом становить до 20% виробітку. Це насправді оптимістична картина”, – сказав він.

Після початку повномасштабної війни у 2023 роцы українська енергосистема мала у своєму розпорядженні 18 ГВт доступної потужності, але після серії масованих ворожих атак на енергетичну інфраструктуру, починаючи з березня 2024 року, до липня робоча потужність скоротилася до близько 10 ГВт.

Наразі ключовим базисом вироблення в українській енергосистемі є три атомні електростанції із загальною встановленою потужністю до 8 ГВт.Водночас деякі енергоблоки не можуть працювати на повне завантаження через несправність обладнання. Пошкоджено близько 50% потужностей гідроелектростанцій, а загальна встановлена потужність яких до війни становила до 6 ГВт.

Таким чином станом на серпень доступна потужність теплових електростанцій та когенерації сягала 5,5 ГВт.

У сфері установок із відновлюваними джерелами енергії Україна втратила на окупованих територіях відповідно 80% потужностей вітрових станцій, та 20% – сонячних.

“Загалом ми підходимо до цього опалювального сезону в ситуації, коли вся генерація на лівому березі країни здебільшого зруйнована, призупинена або пошкоджена, і вона не працює. При цьому схід країни дуже сильно залежить від системи передачі. Таким чином, функціональність системи передачі абсолютно критично важлива, щоб впоратися з проблемами опалювального сезону”, – розповів виконавчий директор.

Цієї зими в Україні будуть проблеми зі світлом. Проте, є умови, за яких можна буде уникнути відключень електроенергії, заявив голова «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Європейський Союз виділяє Україні 40 мільйонів євро гуманітарної допомоги для підготовки до зими.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь