В Естонії хочуть змінити конституцію, щоб позбавити права голосу громадян рф

Політика, Світ

28 депутатів естонського парламенту  Рійгікогу ініціювали внесення змін до конституції, аби позбавити права голосу на місцевих виборах громадян третіх країн. В основному це росіяни, які мають посвідку на проживання.

Про це пише ERR.

На засіданні Рійгікогу в понеділок голова фракції «Вітчизна» Хелір-Валдор Сеедер представив законопроєкт про внесення змін до конституції.

«Чотири з шести фракцій Рійгікогу, що представляють явну більшість парламенту, підтримали позбавлення права голосу громадян росії. Але одних слів недостатньо. До місцевих виборів залишилося менше року, і необхідно діяти швидко», – сказав Сеедер.

На додаток до законопроєкту «Вітчизни», який вже пройшов перше читання і передбачає зміни до Закону про вибори до зборів місцевих самоврядувань, депутати пропонують внести зміни до конституції.«Згідно із запропонованим формулюванням, право голосу на виборах до місцевих органів влади буде збережено тільки за громадянами Естонії і тих держав, з якими укладено міжнародний договір, ратифікований Рійгікогу», – зазначив Сеедер.

«Нещодавнє дослідження, замовлене Держканцелярією, засвідчило необхідність подальших дій, оскільки 38% громадян Росії в Естонії і цілих 52% осіб із невизначеним громадянством не засудили війну Росії проти України. Такі люди не повинні відігравати ролі в ухваленні рішень, що впливають на життя Естонії», – додав голова фракції.

У вівторок питання про право голосу громадян росії обговорюватимуть на відкритому засіданні конституційної комісії.

Також в Естонії допускають посилення митного контролю для мандрівників, які перетинають кордон з росією, через дедалі частіші спроби таємного провезення підсанкційних товарів.

Естонія та Фінляндія мають створити плани, які дозволять у випадку необхідності закрити вихід у Балтику з Фінської затоки для російських кораблів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь