В Івано-Франківську працюватиме мовна інспекція: мер міста розповів подробиці

Політика

В Іано-Франківську працюватиме мовна інспекція. Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів, як буде відбуватися цей процес.

Про це міський голова розповів в етері каналу “Говорить Великий Львів”.

Він заявив, що інспектори не каратимуть російськомовних, а популяризуватимуть українську мову та курси з її вивчення.

“Однозначно будуть робити толерантно зауваження. Будуть казати про те, що ми просимо вас вживати державну мову і популяризувати. Якщо вам важко говорити українською мовою, будь ласка, є онлайн-курси, є звичайні курси”, — пояснив Марцінків.

Мовна інспекція буде громадською ініціативою, до якої зможе долучитися кожен охочий. Серед мешканців міста вже є бажаючі, зазначив мер.Також Марцінків заявив, що містяни підкреслюють важливість популяризації української мови у громадських місцях. Якщо ж на заклики інспекторів відповідатимуть агресією, то викликатимуть поліцію.

Раніше Марцінків заявляв, що в Івано-Франківську запровадять мовну інспекцію, адже, за його словами, у місті значно побільшало російської мови.

Раніше опитування показало, що абсолютна більшість українців не готові виконувати вимоги росії задля завершення війни.

Крім того, у 2024 році більшість українців (54%) вважають, що Україна за часів СРСР була позбавлена державності. Водночас до 26% знизилася частка тих, хто вважає, що Україна мала певну державність.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь