В офісі Генпрокурора назвали, скільки воїнів ЗСУ втекли за 2024 рік

Події України


Офіс Генпрокурора за запитом ЗМІ назвав кількість випадків СЗЧ і дезертирства в українській армії.

Кількість випадків самовільного залишення частини (СЗЧ) і дезертирства в лавах української армії досі є «загадкою», оскільки це є державною таємницею, заявляють журналісти. Однак деякі джерела повідомляють, що таких випадків — десятки тисяч.

Джерела «УП» серед народних депутатів України, високопосадовців та командирів зазначають, що це масове явище. Видання звернулося до Офісу генерального прокурора із запитами щодо статистики офіційно зареєстрованих подібних випадків. У пресслужбі уточнили, що в січні-вересні 2024 року випадків СЗЧ було зареєстровано вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року, тоді як випадків дезертирства — майже вчетверо більше.

Журналісти підкреслюють, що кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень «у десятки разів» більша, ніж судових вироків. ДБР, як заявляє джерело видання з Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, не здатне розслідувати таку кількість справ:

«Як наслідок, ми приходимо до найжахливішого в правовій системі — до вибіркового правосуддя. Одного спіймали, другого не спіймали, а третього спіймали і відпустили, бо він заплатив хабар».

Раніше УНІАН повідомляв, що військовослужбовцю Гнездилову, який вчинив публічну СОЧ, обрали запобіжний захід. Адвокат Олександр Шадрін наголосив, що в затриманні Гнєздилова існують «політичні мотиви».


Відповідь ОГП на запит УП / інфографіка "Українська правда"

Крім того, в Україні — «криза дезертирства»: у Міноборони зробили заяву про демобілізацію.



Джерело

Залишити відповідь