В США розповіли подробиці спроб Ірану вплинути на президентські вибори

Політика, Світ

Пов’язані з Іраном хакерські групи влітку надіслали електронні листи особам з передвиборчого штабу Джо Байдена з уривками непублічного матеріалу кампанії Дональда Трампа. Це відбувалося в рамках спроби Тегерана вплинути на вибори.

Про це повідомляє Офіс директора національної розвідки США (ODNI).

Американське відомство зазначає, що приблизно через місяць після спільної публічної заяви ODNI, ФБР та Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) про зусилля Тегерану щодо впливу на вибори, розслідувачі «дізналися додаткові подробиці про зусилля Ірану посіяти розбрат і сформувати результати виборів у США».

«Іранські зловмисники наприкінці червня та на початку липня надіслали небажані електронні листи особам, які на той час були пов’язані з кампанією президента Байдена, і містили уривок із викраденого непублічного матеріалу кампанії колишнього президента Трампа як текст в електронних листах», – розповіли в ODNI.

Між тим залишається не ясним, чи відповіли одержувачі на такі повідомлення.«Крім того, з червня іранські зловмисники продовжували свої зусилля з надсилання викрадених непублічних матеріалів, пов’язаних із кампанією колишнього президента Трампа, до медіа-організацій США», – йдеться в публікації

В спільній заяві ODNI, ФБР та CISA вказується, що ця «зловмисна кібердіяльність є останнім прикладом багатостороннього підходу Ірану, як зазначено у спільній серпневій заяві, спрямованої на розпалювання розбрату та підриву довіри до нашого виборчого процесу».

ФБР в рамках протидії стежило за відповідною діяльністю, а також «контактувало з жертвами та продовжувало розслідувати та збирати інформацію».

«З наближенням листопада іноземні діячі посилюють свою діяльність щодо впливу на вибори», – звернули увагу в Бюро, розвідці та організації з кібербезпеки.

Також в ФБР заявляють, що росія, Іран та Китай намагаються «певною мірою загострити розбіжності в американському суспільстві заради власної вигоди», і ці країни «вважають періоди виборів моментами вразливості».

Так, наголошується в спільній заяві ODNI, ФБР та CISA, зусилля цих чи інших іноземних діячів щодо підриву американських демократичних інститутів «є прямою загрозою» для країни, і Штати не «не будуть терпіти».

Залишити відповідь