В Україні пара російських агентів наводила ракети у кількох областях

Політика

В Україні викрили та затримали пару російських агентів, які наводили ракети на 5 областей України.

Про це повідомили у СБУ та Офісі генпрокурора.

Зловмисниками виявилися 27-річний рецидивіст, колишній наркоторгівець з Краматорська, та його 34-річна співмешканка. Пара зрадників корегувала повітряні удари окупантів по Донецькій, Київській, Чернігівській, Полтавській та Черкаській областях.

Неодноразово судимого за крадіжки та зберігання наркотиків чоловіка завербував співробітник фсб рф через Telegram наприкінці 2023 року. Спочатку його попросили зробити декілька фото інфраструктурних об’єктів у населеному пункті, а за виконання завдання ворога він отримав 200 доларів США.

У квітні 2024 року йому запропонували постійну співпрацю, чоловік погодився. У червні він залучив до цієї діяльності свою і цивільну дружину.

Агенти їздили по регіонах як «сімейна пара», збираючи координати для ракетно-бомбових та дронових атак рф. Крім того, під час повітряних ударів агресора вони мали відслідкувати геолокації ППО, а у разі «прильотів» – уточнювати їхні наслідки.

Подружжя купувало через інтернет пристрої для відеоспостереження та встановлювало їх у певних місцях, щоб відстежувати маршрути ЗСУ та моніторити повітряий простір поблизу військових аеродромів. За такою схемою спільники приховали заздалегідь підготовлене обладнання на трасі у Краматорському районі.

Крім того, агенти їздили по різних містах України, де орендували квартири з видом на потенційні цілі. Після заселення вони встановлювали у вікнах помешкань мобільні телефони з додатковими засобами живлення, які транслювали зображення для рашистів в онлайн-режимі.

Підозрювані робили відео та фото ППО, ГЕС та інших об’єктів у Донецькій, Полтавській, Київській, Сумській і Черкаській областях і відправляли їх куратору. За свою діяльність вони встигли отримати щонайменше 600 000 грн.

Пару затримали за місцем проживання у Краматорську, вони повернулися туди, щоб продовжити роботу на ворога.

Пд час спецоперації у агентів було вилучено всі мобільні телефони, які фігуранти встановлювали у «спостережних пунктах» у різних областях України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили агентам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі зловмисники перебувають під вартою, їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше у Дніпрі та Слов’янську (Донецька область) Служба безпеки та Національна поліція затримали двох поплічників російських спецслужб, які підпалювали військові авто та об’єкти «Укрзалізниці».

Раніше Служба безпеки та Національна поліція затримали ще п’ятьох поплічників рф, які підпалювали авто Сил оборони та об’єкти «Укрзалізниці» у двох регіонах України.

Також Служба безпеки України (СБУ) та Національна поліція нейтралізували групу неповнолітніх, які на замовлення російських спецслужб підпалювали релейні шафи Укрзалізниці в Чернігівській області.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь