В Україні підняли тарифи на електроенергію на три місяці: подробиці

Події України


В Україні підняли тарифи на електроенергію на три місяці: подробиці

Кого торкнеться підвищення ціни

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКп), оголосила про зміну порядку формування ціни на електроенергію для споживачів постачальника “останньої надії” (ПОН) з 1 жовтня до кінця 2024 року. Ця зміна призведе до підвищення цін на електроенергію.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Згідно з рішенням комісії, коефіцієнт, який використовується для визначення ціни електроенергії для споживачів ПОН, буде збільшено з 1,25 до 1,5 на найближчі три місяці. Цей коефіцієнт застосовується до середньозваженої ціни електроенергії над ринком на добу вперед (РДС).

Тарифи на світло в Україні / Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

НКРЕКП пояснює необхідність підвищення коефіцієнта наслідками масштабного обстрілу енергетичної системи України, що призвело до зростання вартості електроенергії для врегулювання небалансів. Крім того, постачальник “останньої надії” – держпідприємство “Укрінтеренерго” – через набуття статусу “Дефолтний” змушений купувати електроенергію для своїх споживачів виключно на балансувальному ринку.

“Укрінтеренерго” звернулося до НКРЕКП з пропозицією збільшити коефіцієнт, наголосивши, що з квітня 2024 року вартість електроенергії для врегулювання небалансів перевищує середньозважену фактичну ціну на РДВ навіть з урахуванням чинного коефіцієнта 1,25.

Крім того, “Укренерго” запропонувало нові тарифи на транспортування електроенергії.



джерело

Залишити відповідь