В Україні від початку тижня підскочили ціни на огірки

Політика

В Україні спостерігається різке зростання цін на тепличні огірки через похолодання та значне скорочення їх пропозиції. Таку інформацію оприлюднили аналітики проєкту EastFruit.

Експерти підкреслили, що ціни підтримуються відсутністю конкуренції з імпортом та високим попитом з боку місцевих оптових компаній і роздрібних мереж.

Аналітики зазначили, що сезон реалізації огірків у тепличних господарствах України добігає кінця. «Господарства зараз проводять очистку теплиць, тому на ринок надходять переважно дрібнооптові партії огірків. Також слід зазначити, що якість огірків у останніх партіях значно знизилася, але це не заважає продавцям підвищувати ціни», — йдеться у повідомленні.

З початку поточного тижня ціни на тепличні огірки в середньому зросли на 26%. Станом на 17 жовтня ці овочі пропонувалися за ціною 65-80 грн/кг ($1,58-1,94/кг), залежно від якості та обсягів партії.

Експерти також зауважили, що така ситуація може призвести до початку постачань огірків з імпорту вже наступного тижня. «У такому випадку ціни на місцеві огірки можуть зупинити зростання через доступнішу імпортну продукцію», — пояснили вони.Варто зазначити, що на сьогоднішній день вартість тепличних огірків в Україні вже на 14% вища, ніж за аналогічний період 2023 року.

Раніше ми писали, що у серпні 2024 року споживчі ціни в Україні зросли на 0,6% порівняно з попереднім місяцем, а річна інфляція прискорилася до 7,5% (у порівнянні з 5,4% у липні).

Також нагадаємо, що у вересні 2024 року інфляція в єврозоні знизилася до 1,8% у річному вираженні, що є найнижчим показником за три роки і вперше опустилася нижче за цільовий рівень Європейського центрального банку (2%) з червня 2021 року.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь