В Україні з’явилася перша аптека, яка продаватиме лики з канабісом

Політика

В Україні розпочалася реєстрація в електронній системі обліку обігу медичного канабісу (ЕСОРК) аптек, які хочуть торгувати ліками на основі канабісу. Перша така аптека працюватиме в Черкасах.

Про це повідомила на брифінгу заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич, передає Укрінформ.

«Вчора ця електронна система запрацювала, і ми маємо першу реєстрацію – вже зареєструвалася аптека з міста Черкаси. Сподіваюся, що більше суб’єктів господарювання і аптечних закладів будуть долучатися як до процесу, так і до роботи з електронною системою, адже, відповідно до вимог законодавства, кожен процес, вид діяльності з медичним канабісом не пізніше наступного дня фіксується у системі», – сказала Карчевич.

Вона нагадала, що призначення і відпуск ліків на основі канабісу здійснюється виключно за електронним рецептом, який може видати лікар як сімейної практики, так і спеціалізованої меддопомоги. За е-рецептом можна отримати як готовий препарат, так і ліки, що виготовляються в аптеці.

Заступниця міністра також нагадала, що днями уряд схвалив зміни до ліцензійних умов.«Фактично, під ліцензійний контроль потрапляє весь процес обігу, починаючи від імпорту чи вирощування рослин і завершуючи їх відпуском в аптечному закладі. Тобто контроль буде повним – від насінини до пацієнта», – заявила Карчевич.

Крім того, раніше були врегульовані умови вирощування рослин роду коноплі, зокрема у теплицях. Кожна рослина має маркуватися унікальним ідентифікатором, при вирощуванні мають бути дотримані вимоги щодо належної практики культивування. Лабораторні дослідження на вміст тетрагідроканабінолу (ТГК, головний психоактивний компонент канабісу) проводитимуться у державних лабораторіях, відбір зразків для дослідження відбуватиметься за участю поліції.

Перед цим МОЗ також затвердив перелік хвороб і станів, за яких призначатиметься медичний канабіс.

Нагадаємо, що 16 серпня в Україні було введено у дію закон про легалізацію медичного канабісу.

В Україні зросла підтримка легалізації медичного канабісу серед тих, кому розповіли, що це допоможе полегшити біль хворих людей. Під час експерименту різним групам людей ставили запитання з різними формулюваннями.

У 2021 році МОЗ виніс урядовий закон про медичний канабіс на громадське обговорення.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь