В уряді Греції звинуватили ЄС у провалі політики щодо міграції

Політика, Світ

Грецька посадовиця розкритикувала Європейську комісію за нездатність виробити спільну політику щодо депортації мігрантів і попередила, що війна і зміна клімату збільшують глобальне переміщення населення.

Про це повідомляє AP.

Софія Вултепсі, заступниця міністра з питань міграції, заявила, що історичний міграційний пакт Європейського Союзу, узгоджений на початку цього року, залишається недостатньо практичним.

«Ми отримали (угоду), але основної частини все ще не вистачає: повернення. Ми повинні мати спільну систему притулку, спільну систему повернення і спільну систему інтеграції», – сказала Вултепсі на конференції під Афінами.

За її словами, війни на Близькому Сході та в Африці в поєднанні з наслідками зміни клімату ставитимуть Європу під безперервний довгостроковий тиск.Новий міграційний пакт ЄС має набути чинності в середині 2026 року після нового раунду переговорів з 27 країнами-членами Євросоюзу, який, як очікується, триватиме близько року.

Вултепсі висловила стурбованість зростанням кількості біженців у Лівані через постійні ізраїльські авіаудари по бойовиках угруповання Хезболла і додала: «Такі країни, як Сомалі, Ефіопія і Південний Судан… страждають як від війни, так і від зміни клімату, що створює постійно зростаючий потік мігрантів до Європи».

Греція є основним пунктом в’їзду мігрантів до Європейського Союзу, більшість з яких перетинають кордон з Туреччини та Лівії на небезпечних човнах.

У вівторок берегова охорона повідомила, що 81 мігранта було врятовано з судна, що прямувало з Туреччини до Італії і сіло на мілину.

Інцидент стався в неділю, і порятунок був здійснений за допомогою двох торгових суден. Врятовані мігранти, яких пізно ввечері в понеділок доставили в південний грецький порт Каламата, повідомили грецькій владі, що заплатили за поїздку по 8500 доларів кожен. Четверо пасажирів були заарештовані за звинуваченням у контрабанді.

Нагадаємо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн представила новий план ЄС з десяти пунктів для протидії нелегальній міграції. Деякі зміни стосуватимуться українців.

Тим часом, консервативна партія Польщі «Право і справедливість» запропонувала провести загальнонаціональний референдум щодо міграційної політики ЄС.

Правий уряд Нідерландів просить Євросоюз погодити відмову країни від міграційних правил блоку, аби запровадити обмеження на кількість небажаних прибулих.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь