В ЄБРР назвали причину зростання курсу долара до гривні за останній рік

Політика

Причиною девальвації гривні стала невизначеність із міжнародною допомогою Києву. Наступного року перспективи також неясні.

Про це сказано у звіті ЄБРР «Регіональні економічні перспективи» за вересень 2024 року.

Як зазначили у банку, після кількох місяців затримки зрештою було забезпечено достатнє зовнішнє фінансування на весь 2024 рік.

«Однак базова невизначеність, пов’язана із затримкою, негативно вплинула на обмінний курс, і гривня втратила близько 10% до долара США з моменту переходу від фіксованого обмінного курсу до керованого плаваючого курсу на початку жовтня 2023 року”, – йдеться у звіті.ЄБРР зазначає, що хоча зовнішнє фінансування повністю забезпечене на цей рік, воно залишається невизначеним на 2025 рік.

Наразі НБУ тримав фіксований курс на рівні 36,6 грн/долар до жовтня 2023 року. Потім регулятор частково відпустив курс. З того часу долар подорожчав на 12,7% до 41,26 грн/долар.

З початку 2024 року Україна отримала 24,5 млрд доларів бюджетної підтримки з боку ЄС, МВФ та країн Заходу. Київ розраховує, що за рік допомога становитиме 38 млрд доларів.

Нагадаємо, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зберіг прогноз зростання економіки України в 2024 році на рівні на 3,0%. Прогноз на 2025 рік погіршено з 6,0% до 4,7%.

міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings тимчасово знизило рейтинг України до SD (вибірковий дефолт). Рейтинг буде підвищено після завершення реструктуризації боргу.

Міжнародне агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті з CC до C. Рейтинг знижено після угоди з кредиторами про реструктуризацію боргу на понад 20 млрд доларів.

Станом на 30 квітня державний та гарантований державою борг України становив 6 трлн 10 млрд гривень або 151,52 млрд доларів.

У травні 2024 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 104,68 млрд грн. Водночас у доларовому еквіваленті вона зменшилась на $530 млн.

Залишити відповідь