В ЄС хочуть змусити країни тримати обов’язкові запаси боєприпасів

Політика, Світ

Майбутній комісар ЄС з питань оборони Андрюс Кубілюс хоче змусити країни накопичити мінімальний рівень боєприпасів та інших запасів. Це буде найкращий спосіб збільшити масштаби недорозвиненої збройової промисловості Євросоюзу, щоб підготувати її до війни.

Про це пише Financial Times.

Андрюс Кубілюс, який обійме цю посаду цього року, якщо Європарламент схвалить його кандидатуру, заявив, що ЄС повинен підготуватися до нападу рф протягом декількох років.

Він порівняв свій план з аналогічними домовленостями щодо природного газу, згідно з якими країни повинні зберігати резерви і ділитися ними з сусідами, які цього потребують.

«Чому у нас немає якихось критеріїв, які називаються військовою безпекою, щоб зберігати таку-то кількість артилерійських снарядів і деяких інших продуктів … скажімо, пороху [вибухівки]? Ви створюєте додаткову цінність для безпеки країн-членів, але, крім того, ви створюєте постійний попит на продукцію, що є найбільшою проблемою для оборонної промисловості. Їм бракує стабільних довгострокових замовлень на виробництво. Демократичні європейці повинні бути максимально об’єднані», – сказав Андрюс Кубілюс.Він заявив, що не має бажання дублювати роль НАТО. Офіційні особи альянсу, в якому домінують США, критикують альтернативний набір стандартів обладнання та зусилля ЄС у сфері закупівель.

У березні ЄС виділив 500 млн євро в рамках Акту на підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) для збільшення виробничих потужностей до 2 млн снарядів на рік до кінця 2025 року. Кубілюс, колишній прем’єр-міністр Литви, сказав, що це краще, ніж 300 000 на рік, коли росія напала на Україну у 2022 році. Але, за його словами, потрібно більше.

«Якщо я правий, ми все ще відстаємо від росіян», – зазначи він.

Тим часом, в уряді Чехії оцінюють обсяг коштів, необхідних для забезпечення базових потреб ЗСУ у снарядах великого калібру, в 7-10 мільярдів євро.

Нагадаємо, ініціатива Чехії дозволить Україні вже до кінця року отримати майже мільйон снарядів для артилерії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь