Ватикан не дозволив жінкам приймати сан диякона

Політика, Світ

Синод католицької церкви, що відбувся під головуванням Папи Римського Франциска, ухвалив рішення не дозволити висвячення жінок у диякони.

Про це йдеться в остаточних рекомендаціях, затверджених 26 жовтня, згідно з якими питання доступу жінок до дияконського служіння залишається відкритим.

Диякони виконують функції, схожі на ті, що мають священники, такі як проведення хрещення, вінчання та похорон, але не можуть служити меси. Кардинал Віктора Фернандес зазначив, що Папа Франциск виступає проти висвячення жінок у диякони, але відкрите для подальшого вивчення питання розширення прав жінок у церкві. Створена спеціальна комісія має розглянути можливості розширення влади жінок, але без можливості їх висвячення у диякони на даний момент.

Багато жінок у католицькій церкві сподівалися на зміни, оскільки вже давно висловлювали невдоволення щодо нерівного ставлення до них у порівнянні з чоловіками. Незважаючи на те, що жінки виконують важливі ролі в управлінні католицькими лікарнями та школами, вони досі не можуть обіймати вищі посади.

Кейт Макелві, виконавча директорка Конференції жіночої ординації, висловила розчарування з приводу остаточних рекомендацій, оскільки багато жінок очікували конкретних змін. Вона зазначила, що хоч у церкві відбувається культурний зсув, його темпи надто повільні.Також у підсумкових документах не були включені питання ЛГБТК+ спільноти та служби одружених священників. Регіональні церкви закликали до визначених кроків для запобігання сексуальному насильству в церкві та забезпечення справедливості для постраждалих.

Раніше ми писали, що Папа Римський Франциск у четвер, 24 жовтня, опублікував четверту енцикліку під назвою Dilexit Nos, яка присвячена людській і божественній любові серця Ісуса Христа.

Також нагадаємо, що глава Української греко-католицької церкви Святослав за згодою Синоду прийняв зречення з урядів трьох архиєреїв, які досягли 75-річного віку. На їхні місця призначили нових правлячих єпископів. Ці рішення благословив папа Римський.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь