Важливий путінський газовий проєкт зазнає краху: санкції відлякують клієнтів

Політика, Світ

росія була змушена почати зберігати газ з ключового арктичного проєкту, ініційованого  путіним, через те, що західні санкції відлякують потенційних покупців.

Про це повідомляє газета Financial Times.

За даними відстеження суден та супутникових знімків, три судна відвантажили скраплений природний газ з проєкту Арктик СПГ-2, який знаходиться під санкціями США.

Одне з суден, Еверест Енерджі, розвантажилося на плавучому газосховищі Саам, яке пришвартоване в бухті Мурманської області на півночі росії. Після цього судно повернулося до Арктик СПГ-2. Ця ситуація підкреслює труднощі, з якими стикається росія у пошуку покупців для санкційного СПГ.

Дві інші партії газу також залишилися в російських або європейських водах і не були доставлені до кінцевих споживачів.Арктик СПГ-2 був задуманий як важливий проєкт для Кремля: його планове виробництво повинно було скласти п’яту частину річного обсягу виробництва СПГ в росії до 2030 року, що відповідало б 100 млн тонн — більше ніж у три рази більше за поточний обсяг експорту країни.

Раніше ми писали, що російські компанії змогли придбати запасні частини для старих чипмейкерських машин від ASML через вторинні ринки у 2022-2023 роках, незважаючи на санкції Євросоюзу.

Також нагадаємо, що турецькі банки почали активніше виявляти компанії, що займаються постачанням товарів до росії, і закривати їм рахунки.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь