Вчені уточнили космічну адресу планети Земля

Політика

Земля з сонячною системою та домашньою галактикою Чумацький шлях може входити до складу гігантського утворення – Концентрації Шеплі, яка включає у себе 500 тисяч галактик.

Як пише Universe Today, раніше вважалося, що наша точна адреса у Всесвіті така: Земля, – Сонячна система, галактика Чумацький шлях, місцева група галактик (до неї входить крім  Чумацького шляху галактика Антромеда, галактика Трикутник і ще низка карликових), галактичне скупчення Діви, Надскупчення Діви та Ланіакея, – це утворення, яке включає 56 тисяч галактик. Однак науковці вважають, що все може бути ще складніше.

Останні дослідження астрофізиків показали, що Ланіакея може входити до складу ще більшого космічного об’єкта – Концентрації Шеплі. Її вчені називають «басейном тяжіння» через те, що ця область складається з багатьох скупчень і груп галактик – найбільшої кількості речовини в локальному Всесвіті.

Усі ці складові величезної системи впливають на гравітаційну дію Концентрації.

«Наш Всесвіт схожий на гігантську павутину з галактиками, що лежать уздовж ниток і скупчуються у вузлах, де гравітаційні сили стягують їх разом. Подібно до того, як вода тече у водозборах, галактики течуть у космічних басейнах тяжіння. Відкриття цих більших басейнів може кардинально змінити наше розуміння космічної структури», – пояснює астроном Річард Брент Таллі з Гавайського університету (США).Науковці групи CosmicFlows висунули ідею того, що Чумацький шлях входить до складу Концентрації, науковці CosmicFlows, проаналізувавши приблизно 56 тисяч галактик.

Вони вважають, що існує більша точка тяжіння, ніж існує в Ланіакеї – структурі протяжністю близько 500 мільйонів світлових років.

Тобто людство може бути частиною Концентрації Шеплі, що переважає за розмірами Ланікею вдесятеро.

Концентрацію Шеллі вперше виявили астроном Гарлоу Шеплі в 1930-х роках. Тоді науковець описав її як «хмару» в сузір’ї Центавра.

Це суперскупчення розташоване вздовж напрямку руху Місцевої групи галактик, до якої входить Чумацький шлях. Раніше вчені припускали, що Концентрація може впливати на рух нашої галактики.

Попередні спостереження показали, що Надскупчення Діви може дійсно рухатися в напрямку Концентрації Шеплі.

Ідея того, що Ланікея належить до цієї масивної структури, означає, що поточні моделі космосу зовсім не пояснюють існування цього «басейну тяжіння».

«Це відкриття – проблема: наші космічні дослідження, можливо, ще недостатньо масштабні, щоб відобразити всю площу цих величезних басейнів. Ми бачимо космос у великих масштабах, але навіть вони можуть бути недостатньо великими, щоб охопити повну картину нашого Всесвіту», – сказав астроном Ехсан Куркчі.

Група науковців вивчає рух галактик у регіоні. Оскільки “басейни тяжіння” впливають на рух менших скупчень, дослідження карт швидкостей галактик у всьому локальному Всесвіті може показали область космосу, де існують надскупчення, як-от Концентрація Шеплі.

Водночас вимірювання руху галактик – непросте завдання. При описі їхньої швидкості астрономи мають враховувати припущення того, що у Всесвіті існує темна матерія. Крім того, не всі галактики мають однакову форму та щільність речовини.

Щоб уникнути цих складнощів, науковці CosmicFlows послуговуються «пекулярною швидкістю галактики» – різницею між фактичною та очікуваною швидкістю взаємодії між ними.

Очікується, що результати підрахунків допоможуть команді астрономів створити більш точні 3D-карти регіонів космосу. Вони допоможуть описати структуру, рух та швидкості об’єктів ділянок Всесвіту, що дасть краще розуміння розподілу всієї матерії у Всесвіті.

Читайте також:

Згідно з новим дослідженням, астрономи виявили зірку в безпосередній близькості від надмасивної чорної діри в центрі галактики Чумацький Шлях, яка з’явилася за межами нашої галактики.

Завдяки своїм інфрачервоним можливостям космічний телескоп Джеймса Вебба дозволив астрономам зазирнути крізь газ і пил у центр Чумацького Шляху.

Астрономи виявили найвіддаленішого двійника Чумацького Шляху у Всесвіті за допомогою телескопа «Джеймс Вебб».

⚡️⚡️⚡️ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь