Власники літаків хочуть отримати компенсацію за захоплені росією лайнери

Політика, Світ

На цьому тижні у Лондоні розпочнеться багатомільярдна судова битва за сотні літаків, які застрягли у росії після початку її повномасштабного вторгнення до Україну.

Про це пише The Financial Times.

Власники літаків, включаючи найбільшу в світі компанію з комерційного лізингу літаків AerCap, вимагають від страховиків, зокрема AIG, Chubb і Lloyd’s of London, близько трьох мільярдів доларів. Якщо позов суд задовольнить, сектор авіаційного страхування зазнає найбільших втрат у своїй історії, а збитки перевищать втрати після 11 вересня.

Понад 500 літаків вартістю приблизно 10 мільярдів доларів застрягли у росії після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Їх власниками є західні лізингові компанії, однак росія вирішила не повертати літаки після того, як їх власники розірвали договори оренди у 2022 році. Західним лізингодавцям вдалося повернути частину літаків, але більшість залишається у росії, їх все ще експлуатують російські авіакомпанії.

Окрім визначення того, чи мають орендодавці літаків право на страхове покриття, суд повинен буде визначити, які страховики несуть відповідальність і за якими типами полісів: покриття наслідків війни чи покриття “всіх ризиків”. Для цього суддя намагатиметься винести рішення щодо юридичної “причини” будь-яких збитків — чи були літаки захоплені російською державою чи вкрадені російськими авіакомпаніями.Нагадаємо, що 23 вересня цього року у Гаазі почалися слухання по суті за позовом України проти росії про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

на початку вересня Окружний суд Гааги заарештував частку російського «Газпрому» в компанії Wintershall Noordzee. Вона є одним із найбільших видобувачів газу на нідерландському шельфі Північного моря.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь