ВООЗ схвалила перший тест на мавпячу віспу для екстреного використання

Політика, Світ

Всесвітня організація охорони здоров’я схвалила перший діагностичний тест Alinity m MPXV для виявлення мавпячої віспи. Ним можна користуватися в екстрених випадках.

Розробка тесту важлива для розширення можливостей діагностики віспи мавп у тих країнах, де хвороба швидко поширюється, і виникає гостра потреба у проведенні тесту, йдеться на сайті ВООЗ.

Це ПЛР-тест, який дозволяє виявити ДНК вірусу мавпячої віспи у мазках з уражених ділянок шкіри людини. Над ним працювали експерти з клінічних лабораторій.

Виявляючи ДНК у зразках пустульозного або везикулярного висипу, медики можуть швидко та ефективно підтвердити підозру на мавпячу віспу.

Цей перший тест для діагностики віспи, який внесли до переліку засобів для екстреного використання, є важливою віхою в розширенні доступу до тестування в тих країнах, де зафіксовано спалахи хвороби.Розширення доступу до медичних виробів є невід’ємною частиною наших зусиль з надання допомоги країнам у стримуванні поширення вірусу та захисті населення, особливо в регіонах з недостатнім рівнем обслуговування“, – розповіла Юкіко Накатані, помічниця генерального директора ВООЗ з питань доступу до ліків та товарів медичного призначення.

Наразі тривають переговори з іншими виробниками вірусних імунобіологічних препаратів, щоб забезпечити ширший спектр діагностичних можливостей, повідомили у ВООЗ.

Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила, що перша вакцина проти мавпячої віспи, MVA-BN, пройшла прекваліфікацію і тепер офіційно схвалена для глобального використання.

А у Міністерстві охорони здоров’я Індії підтвердили перший випадок віспи штаму clade 1b. Це перший випадок захворювання на новий штам у Південній Азії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь