Всесвітній день оливок: цікаві факти та рецепти страв з оливками
Щороку 26 листопада світ відзначають Всесвітній день оливок, проголошений на 40-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 2019 році.
Всесвітній день оливок
Цей день покликаний підкреслити значення оливкового дерева як символу миру, мудрості й гармонії.
Оливкова гілка з давніх часів уособлювала мир і благополуччя, а самі оливки – це справжній дар природи для людей.
Оливки є джерелом цінних поживних речовин, що підтримують здоров’я серця та зміцнюють імунітет.
Оливкове дерево вважають символом довголіття, адже воно може плодоносити понад тисячу років. Його плоди здавна використовували в кулінарії, медицині та косметології.
Сьогодні, у всесвітній день оливок, варто приготувати щось смачне з оливками та відчути їхній неповторний смак і користь. Що це буде – салат, закуска чи інша страва – вирішувати вам!
У 100 г оливок міститься близько 115-145 калорій, 10,9 г жирів і значна кількість клітковини. Вони багаті на вітамін Е, залізо, мідь і кальцій.
Бринза з оливками в олії
Ніжний сир з ароматними оливками і спеціями – ідеальна закуска для святкового столу.
Інгредієнти:
- 250 г бринзи або фети
- 70 г оливок
- 1 ч. л. італійських трав
- 2 зубчики часнику
- 300 мл оливкової олії
- цедра лимона – до смаку
Приготування:
- Сир нарізати кубиками, розміром як оливки.
- Оливки можна нафарширувати цедрою лимона для пікантності.
- У банку налити трохи оливкової олії, викласти шарами сир, оливки, спеції та часник. Залити все олією так, щоб продукти були повністю покриті.
Настоювати в холодильнику близько 7 днів.
Овочевий салат з оливками
Легкий салат, який можна приготувати за лічені хвилини!
Інгредієнти:
- 3 помідори
- 1 солодкий перець
- 1 фіолетова цибулина
- жменя оливок
- петрушка чи кріп – до смаку
- оливкова олія, соєвий соус, сіль – до смаку
Приготування:
- Нарізати та викласти у миску усі овочі та зелень.
- Додати оливки та перемішати.
- У склянці поєднати та гарно перемішати оливкову олію з соєвим соусом та сіллю.
- Отриманою заправкою полити салат.
Закуска на шпажках з ковбасками та оливками
Інгредієнти:
- 100 г ковбасок типу кабаноси
- 100 г оливок без кісточок
- пучок руколи
- шпажки чи зубочистки
Приготування:
- Ковбаски нарізати невеликими шматочками.
- Нанизати на зубочистки чергуючи ковбаску та оливки.
- Викласти на пласку тарілку руколу та розкласти закуску. Смачного!
Джерело: dilovamova
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.