ВВП України зріс на 3,5%: в Мінекономіки назвали ключові фактори

Політика

У серпні 2024 року ВВП України збільшилося на 3,5% (+/-1%), у порівнянні з серпнем минулого року. За перші вісім місяців 2024 року зростання економіки оцінюється на рівні 3,9% (+/-1%) відносно аналогічного періоду торік.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Міністерка Юлія Свириденко зазначила, що наразі динаміка зростання економіки у 2024 році відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками року очікується на рівні 3,5%.

«Основний внесок у зростання економіки додали промисловість та позитивна динаміка у транспорті, будівництві та внутрішній торгівлі. Крім того, у серпні вперше за останні три місяці бізнес покращив оцінки діяльності на найближчу перспективу», – сказала Свириденко, аналізуючи результати місяця.

У серпні вперше за останні два місяці покращилися споживчі настрої, що зумовлено мінімальними віяловими відключеннями електроенергії.Крім того, стабільний доступ підприємств до електроенергії сприяв формуванню позитивних тенденцій у промисловості, що своєю чергою вплинуло на транспортну галузь — зросли обсяги внутрішніх залізничних перевезень та перероблювання вантажів у морських портах, зазначила міністерка.

У сфері будівництва збільшились обсяги будівельно-монтажних робіт, а основним драйвером галузі стали відновлення пошкодженої критичної інфраструктури, проведення капітальної реконструкції та ремонту дорожнього покриття на аварійних ділянках.

У внутрішній торгівлі спостерігалось зростання обороту через збільшення споживчого попиту. Водночас дефіцит кваліфікованих фахівців негативно вплинув на очікування бізнесу та стримує їхню економічну активність.

У сільскому господарстві спостерігається падіння обсягів виробництва, що спричинили менші обсяги врожаю ярих культур, порівнюючи з минулим роком.

На це вплинули погодні умови у період вегетації та дозрівання рослин, хоча позитивна динаміка зберігається у тваринництві завдяки стабільному попиту на внутрішньому ринку та державній підтримці виробників.

Реальний ВВП у першому кварталі 2024 року порівняно з першим кварталом минулого року збільшився на 6,5%.

А нещодавно Кабінет міністрів схвалив Бюджетну декларацію на 2025 – 2027 роки. В документі передбачається поступове відновлення економіки, зокрема у 2025 році очікується збільшення ВВП на 2,7%.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь