Виїзд 17-річних за кордон: які правила і кому можуть відмовити

Життя, Суспільство

Українські громадяни, які не досягли повноліття, можуть без обмежень перетинати кордон, проте є випадки, коли їх можуть не випустити з України. Дізнайтеся, які підстави дають право прикордонникам відмовити у виїзді таким особам

Від початку повномасштабної війни в Україні обмежили виїзд за кордон для чоловіків мобілізаційного віку. Громадяни, які не досягли 18 років, можуть спокійно переміщатися через кордон. Хоча навіть у 17-річних чоловіків можуть виникнути проблеми з виїздом. Про що йдеться, розповідаємо далі.

Згідно з українським законодавством, підлітки, яким уже виповнилося 16 років, можуть вільно виїжджати за кордон без супроводу батьків. Водночас діти, яким ще не виповнилося 16 років, можуть виїхати з України в супроводі одного з батьків, і при цьому дозвіл другого з батьків не потрібен.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Правила виїзду за кордон 17-річним особам

Для перетину кордону особі 17-ти років не потрібно додаткових дозволів від батьків. Таким громадянам дозволено залишати країну за умови, що в них є всі відповідні документи.

Зауважимо, що під час воєнного стану обмеження на виїзд з України поширяться на громадян від 18 до 60 років. При цьому, як стверджують у Державній прикордонній службі, 17-річні можуть покинути Україну, навіть якщо до повноліття залишилося кілька днів.

Якщо прикордонники безпідставно відмовили у виїзді, це рішення можна оскаржити. Для цього потрібно подати скаргу начальнику органу охорони державного кордону, назва та адреса якого вказані в рішенні. Також можна звернутися на гарячу лінію прикордонної служби за номером 1598.

Водночас варто розуміти, що є випадки, коли 17-річних громадян не випускають за кордон на законних підставах.

Коли 17-річним можуть відмовити у виїзді з України?

Виїзд за кордон у 17 років може бути обмежений, якщо дитина не стоїть на військовому обліку. Облік чоловіків починається з 16 років, і якщо у 17-річного хлопця немає приписного, то прикордонники можуть відмовити йому у виїзді.

При цьому, мало мати приписне. Цей документ має містити актуальні записи з територіального центру комплектування.

Якщо Ви зіткнулися зі складнощами в питанні виїзду за кордон, рекомендуємо скористатися допомогою професіоналів. Наші юристи з міграційних питань завжди будуть раді допомогти, навіть у найскладніших питаннях. Також Ви можете отримати консультацію щодо збору документів для міграції.

Нагадаємо! Діти, які проживають за кордоном і хочуть більш поглиблено вивчати українські предмети, зможуть це зробити за допомогою нового проєкту. Як він працюватиме та що потрібно зробити, щоб перевести дитину в український клас, читайте тут.

Comments

comments

Залишити відповідь