Як діяти бізнесу, якщо прийшли із податковою перевіркою – розповідає адвокат

Політика

Адвокат компанії Dynasty Law & Investment Марина Грищенко пояснила алгоритм роботи бізнесу, якщо до нього прийшли із податковою перевіркою, яка може бути необґрунтованою. Про це вона розповіла в інтерв’ю для UA.NEWS.  

Передусім бізнес має ухвалити рішення, чи пускати податківців на перевірку. Зазвичай компанія знає заздалегідь про документальну перевірку, тому проблем із нею не має виникнути. Інша справа – фактична перевірка, про яку бізнес дізнається в момент її проведення. За словами Марини Грищенко, краще, щоб на цій перевірці був присутній бухгалтер та адвокат. 

“На моє переконання будь-яка перевірка повинна супроводжуватись в обов’язковому порядку відповідальним бухгалтером та адвокатом. Бо до можливого судового процесу необхідно готуватись вже з початку проведення перевірки, і саме адвокат, як його учасник може розпочати збирати докази для підтвердження своєї правової позиції вже на стадії її проведення… Саме тому присутність адвоката під час проведення перевірки це 50% її успішного оскарження в суді”

Марина Грищенко

Адвокат компанії Dynasty Law & Investment

Адвокат наголосила, що сьогодні платник може оскаржити податкове повідомлення-рішення на підставі незаконності проведення самої перевірки. Тому адвокат може отримати додаткові важелі, які можна реалізувати під час проведення перевірки.

“Це подання запитів від підприємства з метою визначення підстав проведення перевірки, встановлення її дійсного предмету, перевірки повноважень підписантів наказу на проведення перевірки, тощо. Все це надає додаткові можливості для подальшого оскарження.  До того ж, хочу акцентувати увагу й на тому, що будь-яка координація з перевіряючими повинна проходити виключно в письмовому вигляді, це в подальшому забезпечить можливість доведення фактів надання для ознайомлення певних документів та допоможе спростувати можливі твердження перевіряючих відображені в акті.”

Марина Грищенко

Адвокат компанії Dynasty Law & Investment

 Також бізнес може подавати заяви про порушення з боку податківців на гарячу лінію “Пульс податкової”, радить Марина Грищенко.

Залишити відповідь