Як правильно посадити цибулю сівок під зиму? Всі поради з коментарів

Світ

Я завжди вдячні за ваші корисні поради. І дуже пишаємося тим, що садівники на нашій не лише переглядають статті, а й багато спілкуються між собою, діляться досвідом.

У цій статті ми опише головні думки про вирощування озимої цибулі з коментарів людей. Гадаєм, що вийшов дуже цікавий та корисний матеріал.

Чому цибулю садять під зиму?

Осінні посадки менше страждають від мухи цибулі і хвороб. Можливо, через наступний пункт.

Озима цибуля торкається зростання ранньою весною і дозріває раніше, ніж посаджена навесні – вже в липні. Укорінюється він восени, навесні міцний, загартований, краще пручається паразитам. Плюс менше за часом (майже на місяць) сидить у грядці, отже, і атак шкідниками та грибками відчуває на собі менше.

Двічі в коментарях прозвучала причина – восени часу більше, можна й цибулею зайнятися, добре підготувати грядку. Під зиму садять дрібницю, яка до весни вдома не долежить – усохне.

Чому цибуля, посаджена під зиму, вимерзає?
Багато хто пише, що садили під зиму – вимерзає цибулю. Навіть є коментар від городниці, яка багато років поспіль саджала цибулю під зиму, і все було добре, але цього року вона вимерзла.

Серед причин назвали дві основні:

Цибуля восени не встигла вкоренитися. Тут треба правильно вибрати термін посадки. Відлиги серед зими. Нині вони не рідкість у багатьох регіонах. Якщо цибуля в землі легко переносить морози, то молоді рослини, що рушили на зріст, вже страждають. Відбулася серед зими відлига – цибуля відрощує перо вже за +5 – знову вдарила мороз – молода цибуля гине при -6… -10.

У двох коментарях говорили ще про одну причину поганої схожості навесні – цибулини взимку з’їли миші. Особливо здивувала розповідь про сорок, що викльовували зубки часнику, посадженого під зиму.

Чому озима цибуля йде у стрілку?

Тут також проведено та озвучено багаторічні спостереження:

Більшість висловилися за те, що стрілку викидають великі цибулини. Садити потрібно овсюшку – сівок до 1 см в діаметрі, а більше – тільки на зелень.

Але дехто їм заперечив: мовляв, із дрібних цибулин цибуля виросте дрібна. У мене було не так: дрібна цибуля виросла там, де вона була заглиблена, головки не вийшли на поверхню. Треба було розкопувати чи дрібніше садити.

Багато було думок і про те, що є певні сорти, які схильні чи несхильні до стрілкування. Які сорти цибулі садівники успішно вирощують під зиму?
Найчастіше називали Радар, мовляв, він призначений для посадки під зиму. Але так само у садівників добре зимують, ростуть і дають великі голівки:

  • Штутгартен Різен,
  • Шекспір,
  • Сеншуй Елоу,
  • Стурон,
  • Ред Барон,
  • Центуріон.
  • мій лук

Ціна питання: адже сівок дорогий

Як готують грядки, що вносять у ґрунт?

Для нас цінним стало зауваження про нейтральну реакцію ґрунту, яка необхідна цибулі для повноцінного зростання. А в кислій люблять розмножуватися грибки та шкідники. Розповіли про те, як восени внесли доломітове борошно, посадили цибулю і наступного року він дав дуже пристойний урожай, виріс більший, ніж зазвичай.

Можна розкисляти ґрунт садовим вапном. Інструкції та дозування є на упаковках.

Не вносите кухонну сіль, не поливайте цибулю солоною водою. Це закисляє ґрунт.

Крім розкислювачів, садівники вносять під цибулю суперфосфат та сульфат калію або готове осіннє добриво. Вносити сечовину та інші азотні добрива восени немає сенсу. Азот не зберігається в землі, швидко випаровується або вимивається дощами. Їм підгодовують навесні, коли цибуля почне рости.

На яку глибину садити цибулю під зиму? Тут садівники розійшлися.

Пропонують різну глибину посадки:

  • щоб над верхівкою сівка був 1 см ґрунту;
  • на три висоти цибулини;
  • у борозенки глибиною 5 см;
  • “головне глибше закопати – 10-15 см”;
  • посадити на звичайну глибину, а зверху зробити насип будиночком, навесні розкучити.
  • У двох коментарях порадили садити китайською – у гребені. Якщо хтось уже пробував так садити, опишіть агротехніку в коментарях та в якому регіоні спосіб спрацював

Мені більше до серця довелося пропозицію добре вкрити, а навесні прибрати укриття за такою схемою:

  • посадити на звичайну глибину, до якої ви звикли і все чудово росте 🙂;
  • накрити грядку старим тюлем, плівкою або агротканиною;
  • зверху насипати шар мульчі: тирсу, стружку, суху траву, опале листя тощо;
  • навесні даємо відтанути і знімаємо все, що поверх ганчірки/плівки, разом з нею.

Цибуля виявляється на своїй глибині. Щоправда, були противники, писали, що в них так лук зіпрів. Але це знову через відлигу взимку або через те, що пізно прибрали укриття навесні.

У нас поки що відлиг серед зими не буває, сніг лежить, не сходить до весни. Так що враховуйте свій клімат та свої можливості рано вибратися на ділянку.

Схема посадки цибулі під зиму

Тут теж хто будь що. Рекомендовані схеми:

  • 10х10 см;
  • 15х5 см;
  • садити частіше.

Останній варіант мені сподобався. Навесні сходять не всі цибулини. Якщо сходи будуть густими, то можна проредити – розсадити чи з’їсти зайві, коли перо відросте. Зате не буде порожніх місць, як у мене цього року вийшла напівпорожня грядка зі Стуроном.

А взагалі, який розмір цибулини характерний для сорту, така відстань має бути. Якщо між голівками 5 см, то вона більше 5 см і не зросте. Їй же далі збільшуватися нема куди.

Розділіть цибулю на фракції

Це для тих, хто не вірить, що стрілку дає саме велика сівачка і тих, хто вважає, що з дрібної сівачки виросте дрібна головка.

Розділіть на овсюшку (менше 1 см) і сівалку (більше 1 см), посадіть з одного краю дрібницю, з іншого – більше. Наступного року за результатами можна буде зробити висновок. За нашим експериментом переконалися, що велика сівачка весь йде в стрілку. Його тільки на зелень чи насіння садити.

Але не виключаємо варіант, що зараз вже вивели сорти цибулі, що не стріляються, які можна садити великою сівбою. Але про таке ще не чули.

Залишити відповідь