Як приготувати палюшки: рецепт автентичної української страви
Палюшки – дуже смачна автентична українська страва, яка завоювала серця багатьох. І не дарма! Адже ці ніжні галушки, приготовані з картопляного тіста, відрізняються простотою приготування та універсальністю у подачі.
Простий рецепт палюшок та з чим їх подати – читайте в матеріалі.
Палюшки: рецепт
Їх можна готувати хоч щодня, експериментуючи з подачею, додаючи різноманітні соуси та доповнення.
Інгредієнти:
- картопля – 4 шт.
- вершкове масло – 20 г
- яйце – 1 шт.
- сіль – до смаку
- крохмаль – 2 ст. л.
- пшеничне борошно – 2 ст. л.
- сало – 100 г
- цибулина – 1 шт.
- сіль, перець – до смаку
- олія – 1 ст. л.
- зелень – для подачі
Як приготувати палюшки:
- Почищену та нарізану картоплю відваріть до готовності у підсоленій воді та зробіть пюре. Важливо, щоб пюре було сухим, тому максимально злийте всю рідину.
- Для тіста додайте до картоплі яйце, сіль, крохмаль та борошно. Якщо тісто прилипає до рук, додайте трохи більше борошна.
- Розкачайте тісто в ковбаски та наріжте їх на шматочки завдовжки 2-3 см. Кожен шматочок можна злегка закруглити, щоб надати форми “пальчиків”.
- Опустіть палюшки в киплячу підсолену воду. Коли вони спливуть на поверхню, варіть ще 2-3 хвилини. Потім шумівкою вийміть їх з води.
- Наріжте сало дрібними кубиками та обсмажте до шкварок. Шкварки викладіть в окрему миску. До розтопленого жиру влийте 1 ст. л. олію, викладіть нарізану цибулю і смажте до готовності цибулі. Перекладіть у сковороду з цибулею шкварки, додайте сіль, перець та перемішайте.
Готові палюшки подавайте зі шкварками з цибулею та свіжою зеленню.
Секрети ідеальних палюшок
- Слідкуйте, щоб у тісті було достатньо борошна, але не забагато. Надлишок борошна може зробити палюшки занадто твердими.
- Уникайте надто вологого пюре. Це ускладнює формування палюшок.
- Якщо ви приготували забагато палюшок, їх можна заморозити. Заморожені палюшки готуються так само просто: опустіть їх у киплячу підсолену воду та варіть 4-5 хвилин.
Палюшки: варіанти подачі
- Класична подача. Зі смаженою цибулею, шкварками та сметаною. Додайте зелень, наприклад, кріп, петрушку чи зелену цибулю для аромату.
- З вершковим соусом. Приготуйте ніжний соус із вершків, додайте часник, кріп та натертий сир. Цей варіант ідеально підійде для святкової подачі.
- З грибною підливою. Обсмажте гриби з цибулею, додайте трохи вершків чи сметани, посоліть і поперчіть.
- Солодкі палюшки. Якщо в тісто не додавати сіль, їх можна подавати з медом, варенням чи посипати цукровою пудрою.
- З сиром. Посипте готові палюшки тертим сиром – він розплавиться та додасть особливого смаку.
Спробуйте приготувати цю старовинну страву вдома – ви закохаєтесь у неї з першого шматочка. Смачного!
Джерело: smachno
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.