Як вибрати каву: секрети баристи

Війна

Кава – один з найпопулярніших напоїв у світі. Її легко приготувати – достатньо розчинити порошок в окропі та додати цукор. Але баристи та тонкі цінувачі кави знають, що справжній смак цього напою можна спробувати тільки, якщо він був приготований з зерен. Але недостатньо купити першу каву з вітрини супермаркету. Треба знати тонкощі вибору, щоб насолодитися багатим смаком та аромату чорного напою.

Що таке свіжообсмажена кава та чому варто вибрати саме її?

Перш за все, треба купити свіжообсмажену каву і ніяку іншу. Вважається, що зерна зберігають свіжість обсмаження протягом двох тижнів. Потім вони стають старими та втрачають смакові якості.

Дата обсмаження має бути вказана на пакуванні поряд з терміном придатності. Щоб точно вгадати, краще купувати зерна, які були обсмажені в Україні. Бо під час перевезення кава точно втратить свіжість.

Арабіка або робуста – що вибирають баристи?

Найпопулярніший сорт кави – арабіка. Її доля на ринку складає 60%. І в цьому немає нічого дивовижного, бо тільки з арабіки можна приготувати каву з насиченим смаком. Саме її вибирають професійні баристи. Готові напої відрізняються м’яким та інтенсивним смаком з легкою кислинкою. Єдиний недолік арабіки – висока ціна. Тому її часто змішують з другим за популярністю сортом кави – робустою. Вона містить більше кофеїну, тому готові напої відрізняються гірким та терпким смаком.

Інші сорти кави:

  • ліберіка;
  • ексцельса;
  • тіпіка;
  • бурбон;
  • мока.

Усього у світі існує понад 100 сортів кави. Але найпопулярнішими залишаються арабіка та робуста. Їх навіть змішують у різних пропорціях. Тоді вдається компенсувати недоліки напоїв.

Спосіб обсмаження

За обсмаження кава поділяється на такі види:

  • необсмажена – зелені зерна з гладкою поверхнею, вибір професіоналів, які контролюють усі процеси приготування напоїв, починаючи з обсмаження та закінчуючи розливанням по чашках;
  • світла – підходить для альтернативних способів приготування кави, напої набувають кислотних та фруктово-ягідних тонів;
  • темна – відрізняється насиченою гіркотою, з таких зерен готуються класичні напої: еспресо, американо, латте, капучино тощо;
  • середня – баланс між гіркотою та фруктово-ягідними мотивами у смаку, також можуть відчуватися тонкі нюанси карамелі та горіхів.

На що ще звернути увагу?

При виборі кави слід звернути увагу на пакування. Це може бути:

  1. Пакет – краще за все з фольги. Також виробники пропонують каву у паперовому та поліетиленовому пакуванні. Але ці матеріали не найкраще зберігають свіжість зерен. Папір пропускає ефірні олії. А поліетилен пропускає світло й не випускає повітря.
  2. Алюмінієва банка – вона краще зберігає свіжість кави, бо герметична. Але в цьому і мінус. Кавові зерна під час зберігання виділяють вуглекислий газ, який повинен виходити назовні. Алюміній його не пропускає.
  3. Герметичне пакування з клапаном – воно виготовлене з алюмінію або штучних матеріалів. Клапан випускає вуглекислий газ, але не дозволяє повітрю проникати всередину. Це найкраще пакування для кавових зерен. Воно надовго збереже їхню свіжість.

При виборі кави треба звернути увагу на інформацію про виробника. Має бути вказана країна та контактні дані постачальника. Іноді навіть вказують регіон, в якому були вирощені зерна.

Залишити відповідь