Як вийти з посту без шкоди для здоров’я: поради тернопільських медиків
Про вихід з посту говорять і пишуть лікарі, дієтологи та служителі Церкви, і всі вони сходяться в одному: при всьому бажанні наїстися всілякої смакоти не варто забувати про почуття міри.
Як розповіли у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, повернення до звичайного раціону повинно бути поступовим, максимально повільним і вдумливим. Адже досить тривала «дієта» на рослинно-вуглеводній їжі робить зміни у фізіології шлунково-кишкового тракту: організм виробляє тільки ті ферменти, які розщеплюють крохмаль, клітковину, цукор, рослинний білок і жир. Для того, щоб шлунково-кишковий тракт почав виробляти більше ферментів, що відповідають за розщеплення м’яса і тваринних жирів, потрібен час.
В ідеалі, за словами фахівців, перші два дні після посту варто споживати лише кисломолочні продукти, пити молоко, і тільки за день-два потроху почати їсти м’ясо.
Наші предки починали розговіння з вівсяного киселю. Ця страва має обволікаючу і протизапальну властивості. Так само діє відвар насіння льону. Ці нескладні страви особливо корисні тим, хто страждає виразковою хворобою шлунку чи хворіє на гастрит. Вони добре впливають на всю травну систему, допомагають загоєнню виразок, ранок в кишечнику і шлунку.
А вже потім можна потроху починати їсти все. Пробуємо одне (не більше!) яйце, трохи сирної паски, малесенький шматочок паски з борошна. З точки зору медицини такий набір продуктів ідеальний для того, щоб організм почав плавно перебудовуватися під звичайний режим харчування. Яйце – це найлегший тваринний білок. Сир, з якого складається сирна паска, це кисломолочний продукт, також вельми корисний для кишечника. А паски неодмінно повинні бути вчорашніми Недаремно ж наші мудрі предки починали пекти їх ще з четверга!
Дуже корисні в цей час до столу кисла капуста, житній чи березовий квас.
Що ж до довгоочікуваного м’яса, то в перший день свят, на самий Великдень, нагадуємо, його краще не їсти. Терпіли ж Ви майже 50 днів, невже ще день не витримаєте? А на святковий стіл приготуйте рибу – відварну, парову, але не смажену або солону.
Якщо ж не мислите святковий стіл без м’яса, то дотримання деяких простих правил допоможе обійтися без перевантажень. Ідеальне м’ясо для великоднього столу – курка, телятина і пісна свинина. Причому не у вигляді шашлику або пиріжків, вареників чи пельменів, а рубане, відварене, запечене у фользі або приготоване на пару (наприклад, суфле з фісташками). Більш важкі сорти м’яса – гуска, індичка, баранина, жирна свинина – нехай почекають зо два тижні.
Щодо святкових страв з м’яса, то є ще одна порада, почерпнута з Біблії: м’ясо треба вживати з гіркими травами. Не обов’язково з полином, для стимулювання травлення підійдуть будь-які ваші улюблені ароматичні трави – кріп, петрушка, материнка, чебрець. До розігріваючих спецій належать, зокрема, імбир і м’ята. Вони поліпшують процеси травлення і надають стравам чудового аромату. З прянощами теж треба бути обережними, а червоний перець та інші гострі приправи у перші дні після посту краще взагалі не вживати.
Зовсім зайві на святковому столі чіпси, горішки, сухарики, бульйонні кубики, продукти швидкого приготування, солодка газована вода, цукерки і всякі борошняні солодощі. Загалом – все те, що «під зав’язку» наповнене барвниками, консервантами і підсилювачами смаку та аромату. Зрештою, ці продукти взагалі небажані в нашому раціоні.
Звичайно ж, не слід мостити ніяких багатоповерхових салатів, залитих майонезом. Найкорисніші під час розговіння прості 2-4-компонентні салатики, заправлені сумішшю соку цитрусових та оливкової олії або горіховою заправкою.
І в загальному, не варто зациклюватися на їжі, адже нас оточує багато чудових речей, незалежно від посту.
Запис Як вийти з посту без шкоди для здоров’я: поради тернопільських медиків спершу з’явиться на Газета "Наш День".