Які корисні властивості має калина та як її правильно вживати

Події України

Калина містить багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Свою назву ягода отримала від старослов’янської назви Сонця – Коло, що символізує красу, життя, кров і вогонь. Калина дуже ціниться у народній медицині. Для лікування використовують ягоди, кісточки та навіть кору калини.

Факти ICTV дізналися, чим саме корисна калина, як її краще їсти та чи є протипоказання у цієї ягоди.

Корисні властивості калини

Калина вважається оберегом, символом краси та добробуту українського народу. Ще здавна про неї було складено багато легенд.

Проте корисні властивості калини також не можна недооцінювати. Wellness-дієтолог, член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів Тетяна Кіхтева розповіла про чудодійні властивості ягоди.

У калині міститься півтори добових норми аскорбінової кислоти. У свіжій ягоді багато бета-каротину, рибофлавіну, пантотенової й фолієвої кислоти. Також є залізо, хлор, калій, марганець, кальцій, магній, молібден, філлохінон (вітамін К) та інші корисні речовини.

– Через те, що калина містить потужні антиоксиданти, як-то вітамін С, вітамін А та каротиноїди, її вживання показано для профілактики онкологічних захворювань і просто збереження молодості та краси, – прокоментувала Тетяна Кіхтева.

У народній медицині калина використовується:

  • при гастритах зі зниженою кислотністю;
  • для зниження артеріального тиску, за головному болю;
  • як протизастудний та антимікробний засіб – корисна при кашлі та захворюваннях легенів;
  • заспокоює нервову систему, має спазмолітичний ефект;
  • поліпшує кровотворення, скорочує тривалість кровотечі та прискорює процес згортання крові;
  • ефективна як проносний засіб;
  • має антисептичні, ранозагоювальні властивості;
  • добре впливає на шкіру – в косметології її соком виводять вугрі та веснянки.

Відвар з кісточок калини радять використовувати для лікування гіпертонії, захворювань серця, печінки, шлунково-кишкового тракту, склерозу, судом, а також при атеросклерозі. Проте наукових досліджень про користь калинових кісточок поки немає.

Калина: кому не можна їсти та протипоказання

Як зазначає дієтолог, хоча калина, безперечно, корисна для організму, застосувати її треба з обережністю. Вживання калини протипоказано при хронічній хворобі нирок і подагрі, через високий вміст пуринів у ягодах. Не варто захоплюватися ягодою людям зі зниженим артеріальним тиском, або тим, у кого підвищена кислотність шлунку.

Протипоказанням до вживання калини також є вагітність, оскільки сік плодів калини містить речовини, що є аналогом жіночих гормонів. Підвищений вміст цих речовин у крові може викликати розвиток різних патологій у плоду та навіть спровокувати передчасні пологи.

Як краще їсти калину

З ягід калини можна легко приготувати настоянки, варення, відвари та використовувати їх за потреби.

До найбільш поширених народних рецептів належать:

  •  Калиновий сік – використовується для зниження артеріального тиску, зміцнення судин, за головного болю, запамороченнях. Сік заспокоює нервову систему, допомагає при ентериті, діатезі. З лікувальною метою сік калини приймають по 2-3 столових ложки 3-4 рази на день.
  • Калиновий чай – використовується при застуді, ангіні, ларингіті та тонзиліті. Для його приготування необхідно 2-3 столових ложки ягід калини залити склянкою окропу та настояти 3-4 години. Чай п’ють по 1/3 склянки тричі на день.
  • Настій ягід калини – вживається при гіпертонії. Для його приготування необхідно 4 столових ложки ягід залити 1 склянкою окропу та настояти протягом 4 годин. Приймати настій необхідно по 1 склянці 3-4 рази на день.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також настій можна приготувати на основі калинового соку. Для цього відтиснуті плоди калини залити 100 г води та прокип’ятити 5 хвилин. Потім настій необхідно процідити та додати 100 г цукру. Приймати по 2 столових ложки за 30 хвилин до їди.

  • Відвар із кори калини – використовується як кровоспинний засіб. Для його приготування необхідно 2 столових ложки подрібненої кори залити 1 склянкою окропу та проварити 10 хвилин на повільному вогні. Потім залишити для настоювання на 15 хвилин. Після цього відвар процідити й додати 1 столову ложку меду. Приймати варто по 1/2 склянки за 30 хвилин до їди.

Залишити відповідь