Є хороша новина: синоптикиня Гідрометцентру спрогнозувала сильне потепління в Україні

Війна

Є хороша новина: синоптикиня Гідрометцентру спрогнозувала сильне потепління в Україні

Після п’яти місяців метеорологічного літа справжня осіння погода нарешті прийшла в Україну.

У низці регіонів почалися дощі та похолодання. Температура повітря продовжить поступово знижуватися протягом усього тижня аж до наступних вихідних, 19-20 жовтня. На заході очікуються заморозки на ґрунті.

Але вже за тиждень українці знову зможуть насолодитися відносним теплом, коли показники стовпчика термометра почасти повернуться до своїх попередніх значень. І це потепління можна буде умовно назвати “бабиним літом”.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA розповіла начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко.

Україну накриє смуга дощів

У другій декаді жовтня погода в Україні стала по-справжньому осінньою. “Відбулася перебудова на осінні процеси, це стандартна ситуація, щоправда, у різні роки вона буває у різні періоди. Але для жовтня це характерно”, – зауважила Тетяна Адаменко.

В Україну йде циклон із дощами. При цьому основні опади пройдуть найближчими вихідними, 12-13 жовтня. Їх принесе атмосферний фронт південного циклону. “Найбільш дощовими будуть центральні області – Чернігівська, Київська, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська. Утворюється своєрідна смуга дощів”.

При цьому синоптики розраховують, що ця смуга дощів, нехай і ослаблена, дійде до східних областей України. “Бо у нас посуха страшенна, у Харківській, Дніпропетровській області, у східних районах Полтавської та Кіровоградської областей, на сході Сумщини ґрунт абсолютно сухий, і посіяне зерно не проростає 20-30 днів”, – пояснила Тетяна Адаменко.

За дощами прийде холод

“Дощовий фронт йде, залишає опади на нашій території, за ним заходить холод”. Хвиля холоду прийде в Україну із заходу. У західних областях очікуються заморозки на ґрунті, “при проясненнях можуть бути й у повітрі”. “Але це також нормально для жовтня. Заморозки у нас бувають навіть наприкінці серпня у північних областях”, – зауважила синоптикиня.

Тетяна Адаменко уточнила, що заморозки можливі саме тому, що із заходу України йде зона опадів. “Інтенсивність заморозків залежатиме від того, чи будуть прояснення. Якщо будуть прояснення, то може бути більший “мінус”, якщо хмарно, то заморозків може й не бути. Але за такої синоптичної ситуації, найімовірніше, заморозки на ґрунті будуть”.

При цьому заморозки абсолютно безпечні для озимих культур, наголосила синоптикиня.

Хороша новина: в Україну знову прийдуть потепління та “бабине літо”

“Хороша новина: за сьогоднішніми моделями 19 жовтня ми матимемо підвищення температури. Дай боже, щоб так і було”, – повідомила спеціалістка.

Тетяна Адаменко уточнила, що потепління очікується на усій території України. “Має зайти тепле повітря, температура має підвищитися на 3-6 градусів. Цей прогноз необхідно уточнювати короткостроковими прогнозами, але така тенденція є. Наприклад, по Києву: якщо 17 жовтня вдень у столиці прогнозується +10 градусів, то 21 жовтня вже +14 градусів”.

Двоє 4-річних діточок помеpли з’ївши овочі з pинку. Стpашна тpагедія сколихнула Укpаїну
В Одесі загинули дві чотирирічні дитини. Правоохоронці підозрюють, що в їхній загибелі винен дитячий лікар, який неналежним чином виконував свої обов’язки, пише “Антикор” Про це розпов…

У РОСІЯН ПІСЛЯ АТАК БПЛА ЗАЛИШИЛИСЯ ЛИШЕ 3 НОСІЇ “КИНДЖАЛІВ”, — ЕКСПЕРТ
Після удару по авіабазі “Саваслейка”, не було жодної атаки, в якій було б випущено більше, ніж 3 “Кинджали”, зауважив експерт

Вжe нaвiть cвящeннuкu nepecтaлu мoвчaтu i нe вuтpuмyють: “Oтeць зaявuв, я бaчy oднy i тy caмy кapтuнy пiд чac кoжнoгo вigcniвyвaння, людu, пepecтaньтe цe poбuтu”😲
П0X0P0HИ, ЯK B CТIHУ Г0P0X0М: HE БУДЬ ПHEМ!

Залишити відповідь