Європейський суд аудиторів вважає, що €1,5 мільярди недостатньо на оборону ЄС

Політика, Світ

Витрати в розмірі 1,5 млрд євро разом з 2-річним періодом реалізації можуть не відповідати амбітним цілям посилення готовності оборонної промисловості ЄС та сприяння створенню промислової бази для оборони України.

Про це повідомляє Європейський суд аудиторів (ЄСА).

В оприлюдненому висновку ЄСА закликає до більш ретельної розробки Європейської програми оборонної промисловості і кращого балансу між політичними цілями, запропонованим бюджетом і термінами її реалізації.

Аудитори підкреслюють ризик того, що запропонований фінансовий пакет у розмірі 1,5 млрд євро може не відповідати амбіціям програми. Вони вказують на те, що комісія не оцінила, який обсяг бюджетної підтримки ЄС буде необхідний для реалізації запропонованих політичних інструментів. Вони також попереджають, що ресурси ЄС можуть бути розпорошені на широкий спектр проектів, які можуть не мати вимірюваного впливу на рівні ЄС. Важливо визначити основні етапи та цілі, які відображатимуть досягнення, яких реально можна очікувати до кінця 2027 року.

«Інструмент підтримки України, який є частиною пропозиції, не має фіксованого фінансового пакета. Країни-члени ЄС погодилися використовувати прибутки, отримані від інвестування заморожених російських активів, для підтримки України; певний відсоток від отриманих доходів може бути спрямований до Інструменту підтримки України. Однак існує ризик, зважаючи на непередбачуваність обсягів і термінів фінансування з цього джерела», – йдеться у повідомленні.Нагадаємо, президент Євроради Шарль Мішель заявив, що безпекова угода між Україною та ЄС гарантуватиме тривалу підтримку нашої країни.

У підтримці власної безпеки, Європейський Союз має, перш за все, покладатися на свої сили, а не на парасольку безпеки Північноатлантичного союзу (НАТО).

Раніше Президент Фінляндії Александр Стубб попередив інших лідерів країн НАТО про необхідність бути менш «войовничими» у своїй риториці проти росії і замість цього готувати свої армії до потенційного конфлікту.

Також нагадаємо, що питання про можливе відновлення навчань українських військових на території України наразі не перебуває на порядку денному у НАТО.

На ювілейному 75-му саміті лідерів країн НАТО, що відбудеться в липні у Вашингтоні, Україна не почує бажаного офіційного запрошення приєднатися до Альянсу.

Раніше з’явилася інформація, що генсек НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд на $100 млрд для підтримки України протягом п’яти років. Це рішення лідери альянсу можуть підписати під час зустрічі у Вашингтоні в липні. За планом Столтенберга, створення такого фонду має гарантувати Києву 5 років підтримки і забезпечити стале постачання зброї ЗСУ навіть у разі перемоги на президентських виборах у США Дональда Трампа.

Пропозицію генсека НАТО підтримали вже, зокрема, КанадаПольща і Латвія.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь