З липня 2023 року: гематологи Львова провели вісім пересадок кісткового мозку і пролікували понад 350 пацієнтів

Події України

У відділенні гематології та трансплантації кісткового мозку лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова за минулі майже півтора року медики пролікували понад 350 пацієнтів і успішно провели вісім трансплантацій кісткового мозку.

– Ми відкрили наше відділення тільки в липні 2023 року і вже до кінця року встигли пролікувати 130 пацієнтів. А у 2024 році – ще 224 пацієнти, – ідеться в повідомленні.

Лікування онкології

За словами медиків, найпоширенішими хворобами у пацієнтів відділення є лімфома, множинна мієлома та хронічний лімфолейкоз.

Важливо, що онкогематологи можуть лікувати хворих на гостру лейкемію з використанням протоколів високодозової хіміотерапії. Це можливо завдяки тому, що є спеціальні ізольовані палати, де під час терапії мають перебувати пацієнти.

– Адже в них інгібується імунітет і вони стають дуже вразливими до інфекцій, а перебування в ізоляції знижує ризики зараження, – зазначають у Першому медичному об’єднанні Львова.

Трансплантація кісткового мозку

Також цього року фахівці відділення почали виконувати трансплантацію кісткового мозку. Загалом уже провели вісім таких трансплантацій. Одна з них – 8-річній дитині з пухлиною головного мозку. Решта 7 – дорослим із множинною мієломою. Наразі всі пацієнти перебувають у ремісії і добре почуваються.

Лікарі нагадують: в Україні трансплантація кісткового мозку безоплатна і повністю покривається коштом держави. Також відділення забезпечене всіма основними препаратами лікування онкогематологічних пацієнтів згідно з чинними протоколами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Четверта студія

Залишити відповідь