З такою обрізкою винограду навіть новачок матиме врожай наступного сезону: ділюся покроковою інструкцією у коментарях

Суспільство

Обрізка винограду осенью є обов’язковою умовою, якщо ви хочете наступного року отримати багатий урожай. Але це досить нелегкий процес, який потребує сил та праці.

Однак є один спосіб, який згадується з першого разу. Він підходить новичкам і людям, які бояться зробити що-то не так і залишитися потом без урожая вовсе. При цьому способі обрізки не потрібно займатися формуванням сучков либо учитывать расположение почек. Все більш просто і понятно.

Головне, щоби секатор був гострим. І потрібно запастися терпінням і подождати, поки з винограду не опаде майже все листя.

У основи куща є одерев’янілі гілки, так вони вже не плодоносять. Їх називають рукавами при формуванні куща.

Наступного сезону плодоноситиме молода лоза, яка спіткала одеревіти до осені. На кожному рукаві залишається не більше двох гілочок, які розташовані якомога ближче до основи. На найпотужніших залиште 12-15 бруньок, а другу зробити коротшою – на 6 бруньок. Усі гілки, що знаходяться далі, потрібно удалити.

Кількість рукавів може досягати 3-4 і обрізування шкірного проводити окремо.

Коли формуєте молодий кущ, створити новий рукав можна, використовуючи молоді гілочки, які пішли від кореня. Тоді відраховувати бруньки при формуванні плодової лози потрібно не від основи, а від того місця, де гілка перетинається з нижнім ярусом шпалер, що знаходяться приблизно на відстані 60 см від землі. Нижня частина втечі в разі виступає як рукава.

При відсіканні зайвої частини рукава разом з гілками, які перестали плодоносити, обов’язково залиште невеликий пеньок, тобто відступіть від плодової лози на пару сантиметрів, інакше плодова лоза може загинути.

Якщо плодова лоза, яку ви залишили, роздвоюється, видалити одну з відгалужень, не забуваючи відступити. Це ніяк не впливає на відлік нірок, у будь-якому випадку потрібно починати з рукава.

У цьому процедура обрізки закінчена. Тепер прикиньте, як ви розташуєте лозу навесні. Не забувайте, коли настануть постійні холоди, обрізаний виноградний кущ необхідно вкрити.

Ось і все, що потрібно зробити, щоб отримати в наступному році хороший урожай.

Залишити відповідь