Заходу треба бути готовим до війни ментально й технічно, – експрезидент Латвії

Політика, Світ

Заходу потрібно бути готовим до екстремальних ситуацій, війни ментально та технічно, щоб у випадку кризи не починати з поразок. Особливо важливо, щоб ця готовність була не лише у зрілих людей, а й у молоді.

Про це сказав експрезидент Латвії Раймондс Вейоніс в інтерв’ю Укрінформу.

«В західних державах, де війни не було з Другої світової, люди звикли до спокійного життя, комфорту. І, за великим рахунком, досі не готові до чогось екстремального, до війни. Потрібно переламати такий настрій. Потрібно готувати людей до екстремальних ситуацій. Поки ще є час для цього. Щоб у разі кризи не починалося з поразок», – сказав Вейоніс.

Важливо, щоб демократичні країни «з першого дня були готовими до опору та прагнули перемоги».

Загалом потрібна комплексна готовність до цього – технічна й ментальна.«Ментальна готовність не менш важлива, ніж технічна. І дуже важливо, щоб усе це було не лише у зрілих людей, а й у молоді», – підкреслив латвійський експрезидент.

Зараз світ дуже мінливий, нестабільний, а зростання витрат на оборону – неминуче, нинішні показники у 3-3,4% збільшуватимуться.

«Звичайно, нам потрібно інвестувати у збільшення оборонних можливостей. Але треба розуміти, що є певне обмеження, скільки держава може собі дозволити таких витрат на даний момент. Тому такий важливий розвиток економіки», – резюмував Вейоніс.

Раймондс Вейоніс був міністром оборони (2014-2015) і дев’ятим президентом Латвії (2015-2019), а наразі триває його друга каденція як голови Латвійської баскетбольної асоціації (LBS).

На цій посаді він всіляко сприяє допомозі Україні, українським спортсменам, а також українським біженцям у Латвії.

Мирний план не може бути нав’язаний Україні ззовні, це цілком прерогатива української влади, заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

Президент Володимир Зеленський зізнався, що досі не розуміє, у чому полягає план Дональда Трампа дуже швидко завершити російсько-українську війну.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь