Завтра Рютте займе посаду нового генсека НАТО

Політика, Світ

Про це повідомляє агентство Reuters.

Рютте, колишній прем’єр-міністр Нідерландів, зіткнеться з низкою серйозних викликів, включно з війною в Україні, що триває, зростаючою невизначеністю в політиці США і загрозами з боку росії.

Рютте, відомий своїми навичками створення коаліцій, розвиненими під час 14-річного керівництва Нідерландами, повинен буде зміцнити єдність НАТО, що складається з 32 країн-учасниць.Основні завдання нового лідера включають підтримку Києва, збільшення оборонних витрат членів альянсу і збереження залученості США в безпеку Європи. Серед ключових викликів для Рютте – можливе повернення Дональда Трампа на пост президента США і посилені вимоги східноєвропейських союзників щодо зміцнення захисту від росії.

Крім того, Рютте доведеться вирішувати питання, пов’язані з проханнями України про надання додаткової військової допомоги.

Чиновники НАТО очікують, що Рютте продовжить дотримуватися стратегічних пріоритетів Столтенберга, зберігаючи фокус на безпеці Європи і підтримці України.

Зазначається, що на новій посаді Рютте зіткнеться зі зростаючим тиском з боку східноєвропейських союзників, які вимагають більшого захисту від росії. Питання посилення східного флангу альянсу, включно з розгортанням додаткових сил і систем ППО, стали ключовими в його порядку денному.

Як зазначив колишній посол Словаччини в НАТО Петер Батор, одним із головних завдань для Рютте стане рішення про подальші амбіції НАТО на східному фланзі. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну чисельність військ НАТО на сході подвоїлася, однак східні країни наполягають на додатковому посиленні.

Генеральний секретар НАТО має переконувати лідерів країн-учасниць, ухвалюючи рішення на основі консенсусу. За словами колишньої прессекретарки НАТО Оани Лунгеску, основна мета Рютте – не тільки досягти компромісу, а й просунути альянс уперед в умовах нових загроз.

Нагадаємо, що голова уряду Нідерландів Марк Рютте в неділю, 30 червня, виголосив останнє звернення на цій посаді, де перерахував свої здобутки та найважливіші події, що випали на його кар’єру як прем’єра з 2010 року.

Залишити відповідь