Зберегти максимум користі: найздоровіші методи приготування смачної їжі

Події України

Експерти розповіли про щадні способи приготування смачної та корисної їжі, які доступні практично на кожній кухні.

Приготування на пару

Цей метод не вимагає додавання жиру і сприяє збереженню харчових речовин в овочах, які часто втрачаються під час варіння.

На пару можна готувати:

  • моркву;
  • броколі;
  • спаржу;
  • цвітну капусту;
  • рибу і молюсків, таких як мідії.

Стір-фрай

Це традиційний азіатський метод швидкого смаження, за якого продукти постійно перемішуються. Він дає змогу швидко готувати невеликі рівні шматочки у вок або сковорідці з антипригарним покриттям, використовуючи мінімальну кількість олії, наприклад, маслинової, ріпакової або соняшникової.

Невелика кількість рослинної олії та короткий час приготування допомагають зберегти вітаміни та мінерали. Цей метод часто застосовують для:

  • риби;
  • тофу;
  • овочів;
  • нежирного м’яса або птиці.

Гриль

Гриль дає змогу стікати жиру під час приготування. Рекомендується використовувати гарячий гриль, щоб продукти не пригорали, а для додавання аромату можна використовувати різні трави та спеції.

На грилі часто готують:

  • фрукти: манго, персики, ананас;
  • овочі: перець, цукіні, баклажан, помідори;
  • тофу;
  • рибу або молюсків;
  • нежирні шматки м’яса або птиці.

Пашот

Цей метод приготування їжі не потребує жиру, даючи змогу білку готуватися без втрати вологи. Продукти варять у воді, бульйоні або вині за температури, нижчої за точку кипіння, до повної готовності. курку та рибу.

Випікання

Для рівномірного й повільного приготування в духовці використовується сухий жар, який зазвичай не потребує додавання жиру.

Запікання використовують для:

  • хліба;
  • морепродуктів;
  • овочів;
  • нежирного м’яса або птиці.

Тушкування

Під час тушкування сік залишається в маленьких шматочках продуктів, що допомагає зберегти їхні харчові речовини. Інгредієнти спочатку смажать у каструлі, потім повільно готують із невеликою кількістю рідини: води або бульйону.

Цей метод часто використовують для приготування:

  • рагу;
  • супів;
  • запіканок.

Джерело: Government of Canada

Залишити відповідь