Зеленський прокоментував чутки, що Україна відмовиться від територій в обмін на вступ до НАТО

Політика

Україна не обговорювала з партнерами питання припинення вогню у війні з росією і заморожування війни в обмін на якісь гарантії безпеки, як то вступ до НАТО.

Як пише Інтерфакс-Україна, про це президент Володимир Зеленський заявив на спільному брифінгу зі своїм французьким колегою Емманюелем Макроном.

«Це не тема наших обговорень – будь-яке припинення вогню – із союзниками, і ми не говорили про це. Я бачив у ЗМІ щось, що сьогодні було багато інформації, що я прийшов, щоб поговорити про припинення вогню. Ні, ні, це неправда».

Деталі: Він наголосив, що наступний мирний саміт має відбутися в листопаді, його дата поки що не визначена.

«План (перемоги) буде на столі (саміті миру). Я не знаю дату, я думаю, ніхто не знає на сьогодні. Але ми підготуємо все, що ми вирішили, на початку листопада. План буде з усіма подробицями», – сказав Зеленський.За його словами, він сподівається на допомогу Франції, оскільки Україна відчуває дефіцит із обладнанням.

Ще однією темою розмови з Макроном став дозвіл на використання «певних боєприпасів на великі відстані».

«На сьогоднішній день у нас недостатньо наших безпілотників для далеких дистанцій, тому ми шукаємо кошти на внутрішнє виробництво, а також певний дозвіл від наших партнерів», – пояснив Зеленський.

Нагадаємо, у виданні Financial Times повідомляли, що Україна та західні партнери обговорюють компроміс, за яким Київ може отримати членство в НАТО, а Москва збереже де-факто, але не де-юре контроль над окупованими територіями. У виданні стверджують, що ані Україна, ані її західні союзники не згодні визнавати суверенітет рф над окупованими територіями, оскільки це підірвало б міжнародний правопорядок та могло б сприяти подальшій агресії Москви.

У прес-службі Офісу Президента на це зазначили, що подібні розмови не ведуться, і підкреслили, що жодні офіційні пропозиції з Заходу не містять умов, які б дозволяли ризик повторення війни. Вони також акцентували увагу на тому, що Україна не торгує своїм суверенітетом і територіями.

Міністерство закордонних справ спростувало інформацію газети Financial Times, що очільник відомства Андрій Сибіга обговорював із західними політиками територіальні поступки росії.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь