Зеленський — Трампу: Україна або вступить в НАТО, або матиме ядерну зброю

Події України


Зокрема, Трамп погодився з аргументами Зеленського щодо того, чому Україна обирає Альянс, а не ядерну зброю.

Заради власної безпеки Україна або має стати членом НАТО, або повинна мати ядерну зброю. Про це президент Володимир Зеленський говорив з кандидатом в президенти США Дональдом Трампом під час їхньої зустрічі у вересні.

Так, виступаючи сьогодні на пресконференції у Брюсселі, Зеленський розповів як говорив з Дональдом Трампом про НАТО на прикладі Будапештського меморандуму, коли Україна відмовилася від ядерної зброї.

«Мені здається, що це зрозумілий приклад. Україна мала Будапештський меморандум. Там були ядерні держави. Найбільші держави у світі, які мають вплив, мають ядерну зброю. Серед цих, безумовно, були Сполучені Штати Америки, Китай, Росія, Франція. Безумовні великі гравці, які мають ядерний потенціал», — сказав Зеленський.

Президент нагадав, що умовою для України було віддати дуже великий об’єм ядерної зброї і отримати від країн, які долучилися до Будапештського меморандуму, гарантії щодо територіальної цілісності і суверенітету незалежної України у міжнародно визнаних кордонах на 1991 рік.

«Ось що було в документі. І якщо Росія порушила цей документ, хоча вона була гарантером цього меморандуму, то як можна вірити у цей документ і як можна вірити усім партнерам, які гарантували збереження нашої територіальної цілісності і суверенітету? А відповідь дуже проста: чи це працює? Ні, цей документ не працює! Чи працюють домовленості інших великих партнерів з Росією? Ні, не працюють! Тобто, це не тільки були домовленості України з Росією, а України з усіма партнерами. Значить, у цілому, усі ці домовленості не спрацювали», — сказав Зеленський.

При цьому, президент підкреслив, що лише Україна постраждала, а інші ядерні країни не постраждали. Лише Україна віддала ядерну зброю, бо інші — не віддавали. І воює сьогодні Україна.



Джерело

Залишити відповідь