Зеленський в європейському турне мав кілька основних запитів: аналіз Politico

Політика

Президент України Володимир Зеленський за 36 годин встиг відвідати Британію, Францію, Італію та Німеччину. Глава держави міг зосередитись на п’яти запитах до лідерів чотирьох країн.

Про це повідомляє Politico.

Першим запитом могло стати запрошення України до НАТО, хоча найближчим часом отримати таке запрошення дуже непросто, оскільки проти все ще виступають США та Німеччина. Шанси “вкрай малі”.

Другий запит – це захист неба України, ініціативу можна було б реалізувати, якщо Польща та Румунія погодилися збивати російські дрони та ракети, що летять у їхній бік.

За даними Politico, шанси на виконання такого прохання мінімальні, оскільки союзники бояться втягування у війну з росією. Проте, вони можуть виконати прохання України про передачу додаткових систем ППО, і у цьому питанні головною метою для Києва є додаткові батареї Patriot та SAMP/T.На зустрічах з лідерами Британії, Франції, Італії та Німеччини, президент України, зокрема, просив про дозвіл на удари переданою зброєю вглиб росії. Але країни Європи продовжують побоюватися, що такий крок може спричинити розширення війни. На думку Politico, у цьому питанні шанси також мінімальні.

Попри прохання України, канцлер Німеччини Олаф Шольц категорично відмовляється передавати ЗСУ далекобійні ракети Taurus. Ймовірно, Зеленський міг спробувати відновити обговорення навколо цього питання, але шанси змінити позицію німецької влади є низькими, пише Politico.

Також українська влада хоче залучити інвестиції в оборонно-промисловий комплекс, що дозволить покращити економіку країни та забезпечувати українських захисників зброєю. В цьому питанні вже є прогрес – Україна встигла укласти низку контрактів з іноземними оборонними підприємствами. Згідно з оцінкою Politico, шанс на успіх у цьому питанні є найвищим серед усіх запитів.

Під час поїздки президент Володимир Зеленський представив План перемоги голові Ради міністрів Італії Джорджі Мелоні.

Також президент України Володимир Зеленський прибув до Ватикану, де зустрівся з Папою Римським Франциском.

Крім того, президент Володимир Зеленський назвав зустріч із канцлером Німеччини Олафом Шольцом однією з найважливіших за весь час повномасштабної війни.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь